EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво се знае за зърнените закуски?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се знае за зърнените закуски?

mail18:00 | 16.03.2015прегледи 764 коментарикоментари 0


Според специалистите по хранене балансираната закуска е сред най-важните предпоставки за правилно израстване и развитие на децата. Тя осигурява енергия за нормалното функциониране на тялото, на мускулите и мозъка, а също така и около 20-25% от необходимите енергия и хранителни вещества за деня. Това е особено важно след дългия нощен сън, когато организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества.
Според проф. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи, систематичен преглед на повече от 50 проучвания проведени в САЩ и Европа, е установено, че от 10 до 30% от децата и юношите редовно пропускат закуската, като този модел на хранене се наблюдава с по-голяма честота сред подрастващите и момичетата. Обичайният хранителен прием е небалансиран при 28% от тези, които закусват. Същите проучвания установяват, че консумирането на закуска има положителен ефект върху когнитивните функции при децата. Това важи по-специално за паметта и вниманието, особено през втората половина на сутринта. Установява се и връзка между редовната консумация на закуска и адекватния прием на влакнини, Kалций, Kалий, Фосфор, Витамин А, С, Е, В6 и В12, Рибофлавин, Цинк и Желязо при децата. Данните от тези изследвания показват още, че при децата, които закусват редовно, се наблюдава намален прием на мазнини и холестерол, докато при тези, които пропускат закуската, се установява риск от дефицит на микронутриенти (витамини и минерали) и нисък прием на плодове и зеленчуци.
Зърнените продукти са най-важната група храни в света и се явяват задължителна съставна част от дневния хранителен прием. Те са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от нужната ни енергия за деня. Пълнозърнестите храни са богати на минералите Фосфор, Калий, Калций, Желязо, Селен. Витаминното съдържание е представено предимно от витамини от група В - ниацин (Витамин РР), пиридоксин (Витамин В6), тиамин (Витамин В1), рибофлавин (Витамин В2), фолиева киселина, както и някои мастноразтворими витамини - токофероли (Витамин Е), Витамин А и каротеноиди, и др. Витамините от групата В - тиамин, рибофлавин, ниацин играят ключова роля в обмяната на веществата - те подпомагат металболизирането на белтъците, мазнините и въглехидрати и отделянето на енергия за осигуряване функциите на организма. Витамините от B групата, съдържащи се в пълнозърнестите храни са от съществено значение за здравето и нормалната дейност на нервна система.
Витамин D е хранителна съставка, която трябва редовно да доставяме на организма. Нарича се „слънчевият витамин“, защото тялото естествено го произвежда, когато сме изложени на слънце. Той може да се набавя в малки количества и чрез храната. Някои храни, като мляко, масла, мазнини за мазане, зърнени закуски и плодови сокове допълнително се обогатяват с Витамин D. Витамин D помага за изграждане на силни и здрави кости. За нормалното израстване на костите много важен е Калцият, чието усвояване зависи от нивата на Витамин D. Без достатъчно количество Витамин D в тялото, едва 10-15% от Калция, приет чрез храната, ще бъде използван. Калцият е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Той е важен за много телесни функции като поддържане целостта на зъбите и костите, съкращаване на мускулите, делене на клетките, съсирване на кръвта и др.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg