EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво се договориха ЕС и Китай?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво се договориха ЕС и Китай?

mail16:08 | 31.12.2020прегледи 514 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Китай се договориха за инвестиционна сделка, която ще даде на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари и ще помогне за възстановяване на това, което Европа смята за небалансирани икономически връзки, съобщава Ройтерс.

Споразумението е в процес на договаряне от почти седем години и вероятно ще отнеме поне още една година, за да влезе в сила. Това е част от новите отношения с Китай, на който ЕС гледа както на партньор, така и като системен конкурент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в сряда, че Европейският съюз и Китай са постигнали принципно съгласие относно Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) между Пекин и единния блок.

Инвестиционното споразумение беше факт по време видеконферентен разговор между китайския президент Си Цзинпин, председателите на ЕК и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шалр Мишел, както и с участието на немския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон.

Малко след разговор с китайския президент Си Цзинпин и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Фон дер Лайен написа в Туитър, че двете страни "са завършили по принцип преговорите за инвестиционно споразумение". Тя заяви, че сделката ще донесе "по-балансирана търговия" и повече "бизнес възможности".

Председателят на Европейската комисия също така посочи, че "утрешният свят след коронавируса" се нуждае от отношенията между Европейския съюз и Китай, за да бъде силен. "Но това изисква сътрудничество, реципрочност и доверие - особено в нашите търговски и инвестиционни взаимоотношения. Радвам се да обменим тези мнения с президента Си Цзинпин", написа Фон дер Лайен в Туитър.

От своя страна китайският президент Си Цзинпин каза, че инвестиционна сделка с ЕС ще предложи по-големи пазари и по-добра бизнес среда за китайските и европейските инвестиции, съобщи агенция Синхуа.

Споразумението показва решителността и увереността на Китай да се отвори към света, каза още Си Цзинпин, добавяйки, че това ще стимулира световната икономика, когато се възстанови от пандемията от коронавирус, както и ще насърчи икономическата глобализация и свободната търговия.

В съвместно изявление на Европейския съвет и Европейската комисия се посочва:

"Настоящото споразумение е от голямо икономическо значение и също така обвързва страните в инвестиционна връзка, основана на ценности, основана на принципите на устойчиво развитие. След като влезе в сила, CAI ще помогне за балансиране на търговските и инвестиционни отношения между ЕС и Китай. Китай се ангажира с безпрецедентно ниво на пазарен достъп за инвеститорите от ЕС, което дава на европейския бизнес сигурност и предсказуемост за техните операции". 

ЕС и Китай договаряха условията на сделката почти седем години. Предвижда се споразумението да допринесе за изравняване на двустранния търговски обмен, като засега европейският пазар остава по-отворен за китайски изделия, отколкото китайският пазар за европейското производство.

Според споразумението европейските фирми ще получат разрешение да работят в редица китайски сектори, включително електрически автомобили, частни болници, недвижими имоти, реклама, морска индустрия, телекомуникационни облачни услуги, системи за авиокомпании за резервация и наземно обслужване. Ще бъдат премахнати някои изисквания, които компаниите оперират като част от съвместни предприятия с китайски партньори.

Компаниите, които биха могли да се възползват, включват Daimler, BMW, Peugeot, Allianz и Siemens - всички те с голямо присъствие в Китай, отбелязва Ройтерс.

Китай ще забрани и принудителния трансфер на технологии от чуждестранни компании и ще се ангажира да бъде по-прозрачен по отношение на субсидиите и да забрани на държавните предприятия да дискриминират чуждестранните инвеститори.

Предвижда се предварителното споразумение, договорено днес, да премине правна оценка, за да може след това да се пристъпи към ратификация.

Вероятно ще отнеме месеци, преди инвестиционният пакт да бъде окончателно финализиран.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg