EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво реши Балканската четворка в "Евксиновград"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво реши Балканската четворка в "Евксиновград"?

mail13:24 | 02.11.2018прегледи 936 коментарикоментари 0


 Две магистрали, които ще свързват пристанище Александруполис на Егейско море с портовете Бургас и Варна, са част от проектите, които фигурират в декларацията, подписана от премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас в Евксиновград, където се проведе четиристранна среща на премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и на президента на Сърбия Александър Вучич. Към тях се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който от вчера е в България.

 „Тази декларация, която подписваме днес, е с конкретни графици за модернизацията на жп линия Александруполис-Бургас-Варна, която да е скоростна и за построяването на магистрала от Александруполис до границата с България и българските магистрали „Марица“ и „Тракия“, обясни Ципрас. Строителството на двете магистрали ще бъде възложено на обща компания, която България и Гърция ще основат.

Декларацията ще трябва да бъде одобрена от парламентите на двете държави, обясни премиерът Борисов. „Това ще е най-бързата връзка между Егейско и Черно море и тогава ние ще имаме един български кей в Солун и Александруполис, Гърция ще има кейове в Бургас, Варна, Лом или Русе. Единственият неизчистен проблем засега е дерогацията за ДДС, което ще плаща съвместната компания“, заяви още той.

Проектите, които ще развием са за модернизация на жп връзка Александруполис - Бургас - Варна, който заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница, ще стане съвременна скоростна жп линия, поясни отново Ципрас. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас.

Ципрас съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар.

В  присъствието на премиера на Израел са били обсъдени възможностите за  Източносредиземноморския газопровод - проект с голяма геополитическа и икономическа стойност. Говорихме той да води към съществуваща инфраструктура в Гърция и България, обясни Ципрас.
В енергетиката обсъдихме как Израел може да помогне за постигането на целите в енергийния сектор на тук представените държави.

"Можем да помогнем на държавите да повишат ефективността на енергийните доставки." Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху след четиристранната среща. „Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване“, обясни той.

„За нас е важно да изнасяме газ, да го пренасяме до вас, за да можем да диверсифицираме доставките“, коментира израелският премиер. „Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите. Правили са го многократно. Това е нещо, което никога няма да забравим“, заяви той. „Благодарни сме за общата ви позиция срещу антисемитизма в историята и сега. Всяка от държавите има твърда позиция срещу това и за нас това е много важни. Омразата, която започва с евреите, може да се разпространи по целия свят. За това за човечеството това е важно“, обяви Бенямин Нетаняху.

„Работим и за доброто на народите ви, като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. В много случаи сме успявали да предотвратим много терористични атаки. Получили сме от службите на вашите държави много помощ“, посочи той. „Обсъдихме сътрудничеството между страните и Израел. Трите важни неща в общ контекст са технологиите, енергетиката и сигурността“, подчерта Нетаняху. „В областта на технологиите вече правим най-различни неща заедно, но има какво още да се направи. Това, което ражда умът е изключително ценно“, коментира той. „Истинска чест за мен и за моята държава е да бъдем поканени на тази регионална среща:, каза още израелският премиер.

Срещата във Варна е пети поред форум, който вече стана традиционен, коментира Бойко Борисов.
Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза президентът на Сърбия Александър Вучич. Говорихме за енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона, посочи той. Запознахме премиера Нетаняху с инфраструктурните проекти и помолихме за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, посочи Вучич. Говорихме и за инфраструктурните проекти и се надявам през декември на среща в Белград да конкретизираме нещата, каза той
Балканската четворка ще създаде организация на работно ниво, която по-бързо да придвижва общите инфраструктурни проекти, съобщи също Алексис Ципрас. Обсъдени са и изграждането на нови мостове над Дунав между България и Румъния, заяви румънската премиерка Виорика Дънчила. Тя постави като приоритет на четворката и превръщането на Дунав във важен европейски транспортен коридор по оста Запад-Изток.

 

/по информация на БТА, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg