EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво прави ЕС срещу замърсяването на въздуха?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво прави ЕС срещу замърсяването на въздуха?

mail11:11 | 08.09.2023прегледи 489 коментарикоментари 0


Качеството на въздуха влияе върху здравето на хората. Европейският парламент настоява за по-строги изисквания за намаляване на замърсяването.

Лошото качество на въздуха може да причини или да усложни дихателни и сърдечни заболявания, диабет или рак. То също така засяга селскостопанските култури и горите и носи икономически загуби.

Европейският зелен пакт поставя за цел намаляването на замърсяването до нива, които не вредят на здравето на хората или на екосистемите. Парламентът предлага повишаване на нормите за качеството на въздуха за 2030 г. и по-стриктни цели за конкретни замърсители.

Концентрациите на фини прахови частици в европейските градове са все още високи 

Здравните последици от замърсяването на въздуха

Сред основните замърсители на въздуха са азотният диоксид, озонът и праховите частици. Градските зони регистрират по-високи концентрации на замърсители.

Фини частици

Частиците с диаметър до 2,5 микрона са по-малки от косъм и могат лесно да попаднат в кръвоносната система. Те включват органични вещества, прах, сажди и метали. Постоянното поглъщане на такива частици увеличава риска от дихателни и сърдечни заболявания, както и от рак.

По данни на Европейската агенция за околната среда те са причинили преждевременната смърт на поне 238 000 души в ЕС.

Фините прахови частици причиняват преждевременната смърт на хора в цяла Европа 

Азотен диоксид

Азотният диоксид е химично вещество, което попада във въздуха вследствие на работата на двигатели, особено на дизеловите. Натрупването му намалява устойчивостта на организма на инфекции и затова азотният диоксид се свързва с ръст на хроничните дихателни заболявания и преждевременно стареене на белите дробове.

Смята се, че замърсяването с това вещество е довело до 49 000 преждевременни смъртни случая в ЕС през 2020 г.

Озон

Вдишването на озон дразни очите, дихателните пътища и лигавиците. То може да бъде опасно за хора с астма и хронични дихателни и сърдечни заболявания.

През 2020 г. 24 000 души в ЕС са загубили живота си преждевременно вследствие на присъствието на озон във въздуха.

Макар че замърсяването на въздуха продължава да бъде проблем, качеството на въздуха се подобрява в последните три десетилетия. Преждевременните смъртни случаи в ЕС, които се дължат на прахови частици с диаметър под 2,5 микрона, са намалели с 45% между 2005 и 2020 г.

Замърсяването на въздуха намалява през последните години 

Загуба на биоразнообразие

Според анализ на Европейската агенция за околната среда 59% от горите и 6% от селскостопанските земи в Европа са били изложени на вредни нива на озона през 2020 г. Икономическите загуби от ефекта върху добива на пшеница в 39 европейски страни през 2019 г. са оценявани на 1,4 млрд. евро. Най-големи са били загубите във Франция, Германия, Полша и Турция.

Прочетете повече за причините за загубата на биоразнообразие.

Кои са източниците на замърсяването

Повече от половината твърди частици във въздуха се дължат на използването на твърди горива за отопление.

Селското стопанство е отговорно за 94% от емисиите на амоняк. На сухопътния транспорт се дължат 37% от емисиите на азотни оксиди, други 19% са причинени от селското стопанство.

Всички тези емисии намаляват от 2005 г. въпреки нарастването на брутния вътрешен продукт на ЕС.

Планът на ЕС за намаляване на замърсяването на въздуха

Като част от Европейския зелен пакт ЕС е формулирал план за нулево замърсяване на въздуха, водите и почвите до 2050 г. – целта е замърсителите да бъдат сведени до такива нива, че те да не оказват вредно въздействие върху хората или планетата.

Планът определя серия цели, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г.:
 

Позицията на Парламента

Парламентарната комисия по околна среда одобри позицията си относно подобряването на качеството на въздуха в ЕС през юни 2023 г.

Депутатите предлагат строги изисквания за ограничаване на концентрацията на замърсители като праховите частици, азотния диоксид, серния диоксид и озона.

Те също така искат страните в ЕС да приемат свои пътни карти с краткосрочни и дългосрочни мерки за постигане на целите в областта на качеството на въздуха. Към момента планове за качеството на въздуха се изискват само от тези страни, които надхвърлят заложените лимити.

Следващи стъпки

Европейският парламент ще разгледа законодателния текст на пленарната си сесия през септември 2023 г. След като и Съветът одобри позицията си, двете институции ще започнат преговори в търсене на съгласие по законодателството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037