EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво означава Brexit за риболова?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво означава Brexit за риболова?

mail18:05 | 09.04.2019прегледи 672 коментарикоментари 0


Еврокомисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела заяви, че ЕС се надява да запази реципрочен достъп до британските риболовни води след Брекзит, но също така се подготвя за други възможности, предаде Ройтерс.

На пресконференция Вела отбеляза, че ако има Брекзит без сделка, риболовните съдове на ЕС ще трябва да напуснат британските води, а британските съдове ще трябва да напуснат европейските води. 

Това би имало значителни отрицателни икономически последици за европейските кораби, които зависят от достъпа до британски води, каза Кармену Вела.

Той заяви, че всяко споразумение за даване на достъп на британски плавателни съдове до европейски води ще зависи изцяло от реципрочност за риболовните кораби на ЕС, допълва Асошиейтед прес.

По думите на Вела ЕС има механизъм за контрол, който работи във всички райони, където ловят риба европейски кораби и ще може да бъдат забелязани британските плавателни съдове, ако не се стигне до споразумение.

Той допълни, че споразумение за смекчаване на последиците от липсата на споразумение за рибарите ще се прилага само за 2019 година, тъй като стремежът е към по-дългосрочно споразумение в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Вела каза, че Европейската комисия ще разреши държавна помощ на европейските страни за компаниите им, които няма да имат достъп до британски води. Той отбеляза също така, че ЕС и Великобритания може да решат да оставят достъпа до риболовните си води отворен дори и след Брекзит без споразумение. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg