EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Какво ново ще има на "Агра 2017"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво ново ще има на "Агра 2017"?

mail10:03 | 03.02.2017прегледи 1159 коментарикоментари 0


Технологии за здравето на почвата са новата линия, която се откроява на Международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. Тя ще се проведе от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив.

Как фермерите да намалят разходите си и времето за работа на полето – на този въпрос дава отговор технологията No-Till, чрез която се копират естествените процеси в природата. При нея няма обработка на почвата, като оран и разчистване на стърнищата, а земята се регенерира.

 „Агримат“  представят директни сеялки за прилагане на технологията No-Till. С нея е съобразена и серия сеялки, които се справят с растителните остатъци,  прецизно поставят семената и торовете. Към колекцията са добавени и хедъри, с чиято помощ в комбайна влиза само зърно, а сламата остава навън. Те дават възможност на фермерите да жънат 10-15 дни по-рано от обичайното и по-бързо да засеят втора култура, поясниха от  „Агримат“. 

Грижата за околната среда е в основата на нови системи за защита от слана и на уникалното оръдие срещу градушки, които демонстрира фирма „Сорс“.  Оръдието работи не с химикали, а с шокови вълни, затова е безвредно и безопасно. Системите за защита от слана са с намалена консумацията на газ. И двата уреда имат сензори за „умно“ действие според обстановката.

 Силата на природата се използва и в торовете, които стимулират естествения имунитет на растенията. Пример за това е една от световните новости на „Агра 2017“ - многофункционалните листни торове на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие „Плантис“. Те  значително намалява количеството на използваните хербициди.

  Модерен начин за предпазване от болести и паразити е приложен при слънчогледовите хибриди, които представя  “Пионер семена България“ и също са световна иновация. В тях са запазени гените, които дават устойчивост.

 И ако технологиите за здравето на почвата гарантират чистотата на селскостопанските продукти, други решения запазват тяхното качество до момента, когато ще стигнат до трапезата. За първи път у нас фирма „Сорс“ показва модули за съхранение, които удължават живота на суровините много повече в сравнение с обичайните методи, намаляват загубата на тегло, спират вредните UV лъчи и праха. Електронна сортировъчна линия за плодовете и зеленчуците  по цвят и диаметър със защита срещу нараняване е европейската новост в експозицията на „Санидас“, Гърция.

  „Агра 2017“ демонстрира още много авангардни технологии и техника за селското стопанство, оборудване и инвентар за различен тип ферми, нови сортове растения и породи животни, торове и препарати. Секцията „БиоАгра“ е посветена на органичното растениевъдство и животновъдство.

  „Агра“ отново е част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва още пет изложения: за лозарство и винарство „Винария“, за хранителната индустрия „Фудтех“,  „Вкусове от Италия“, „Хорека Пловдив“ за ресторантско и хотелско оборудване, „Апи България“ за пчеларство.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg