EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво не знаем за „уменията в ЕС"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво не знаем за „уменията в ЕС"

mail09:45 | 10.12.2012прегледи 409 коментарикоментари 0


ЕК официално откри "Панорама на уменията в ЕС" - уебсайт, който предоставя количествена и качествена информация за потребностите от умения, за предлагането на умения, както и за несъответствието между потребностите и наличието на умения в краткосрочен и средносрочен план, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕК.

С помощта на данни и прогнози, събрани на равнището на ЕС и в отделните държави членки, уебсайтът ще привлича вниманието към най-бързо развиващите се професии, както и към най-проблемните професии, при които са налице най-много незаети работни места. Независимо от високото равнище на безработица понастоящем в ЕС има около 2 милиона незаети работни места. Уебсайтът съдържа подробна информация по сектори, професии и държави. "Панорамата на уменията" показва, че в момента професиите с най-много незаети работни места в ЕС са тези на специалистите в областта на финансите и търговията. Налице е и недостиг на биолози, фармацевти, лекари, медицински сестри и други медицински специалисти, специалисти в сферата на информационно-комуникационните технологии, компютърни специалисти и инженери. Уебсайтът показва, че разминаването между уменията и нуждите на пазара на труда е най-голямо в Литва, България, Белгия, Унгария и Ирландия, докато в Португалия, Дания и Нидерландия положението е значително по-добро.

Контекст
Подобряването на съответствието между предлагането на умения и тяхното търсене е една от ключовите стратегии, набелязани в изготвения от комисията през април 2012 г. пакет от мерки за заетостта (IP/12/380, MEMO/12/252). То може да бъде реализирано чрез по-добро предвиждане на нуждите от умения, което ще позволи на съответните органи и заинтересовани страни да адаптират програмите за образование и обучение, а на младите хора - изборът им на образование и професионално развитие да бъде по-добре информиран. "Панорама на уменията" е част от оповестената неотдавна стратегия на комисията "Преосмисляне на образованието", с която държавите членки се насърчават да предприемат незабавни действия с цел да гарантират, че младите хора ще развият уменията и способностите, от които се нуждае пазарът на труда, за да бъдат постигнати целите за растеж и работни места (IP/12/1233).

Панорамата включва също и:
-кратки анализи с насоченост към тенденциите при различните професии, към конкретни сектори или към универсалните умения. В тях се анализират най-бързо развиващите се професии, както и професиите с най-много незаети работни места. Те съдържат и прогнози относно секторите, представят специфичните нужди от умения и разминаванията между нуждите от умения и наличието на такива.
-представяне на съществуващите източници на информация на национално, европейско и международно равнище. Така потребителите имат възможността лесно да достигнат до информацията, която по-рано е била разпръсната на различни места.
 


Тагове: умения, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg