EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво не знаем за соята?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво не знаем за соята?

mail08:30 | 10.06.2012прегледи 2299 коментарикоментари 0


Нарастващите нужди от храна станаха причина индустрията все повече да поглежда към соята. Проблемът е, че в масовия случай, когато се каже соя, тя непременно се свързва с ГМО. Твърденията на компаниите в Европа е, че тяхната соя не е такава поради факта, че на Стария континент генномодифицираните продукти не се ползват с одобрение и не се купуват.
Отвъд този проблем, въпросът за соята може да се разглежда най-малко в два аспекта- здравен и икономически.
Защо производството на соя е рентабилно?
На първо място, соевите зърна произвеждат повече килограми използваем протеин на единица площ обработваема земя в сравнение с млякото, яйцата и месото, както и други източници на растителни протеини.

Соята е енергийно най-ефективният източник на протеин. За всяка 1 ккал изразходвана за производство, соята генерира 415 ккал енергия.

Соевите зърна имат нужда от по-малко вода в сравнение с другите източници на висококачествени или пълноценни протеини. Резултатът е над 15 милиона литра спестена вода на всеки тон произведена соя, в сравнение с водата използвана за отглеждането на добитък.

18% от всички емисии са получени от отглеждането на добитък в световен мащаб.
70% от цялата обработваема земя в момента се използва за отглеждане на добитък.
50% от царевицата и 90% oт соята се използват за храна на животните във фермите.
Ползи за здравето
Соята е част от режима на хранене на човека повече от 5000 години. Соевият протеин е висококачествен, растително базиран протеин с отличен хранителен профил. Еквивалентен е по качество на протеина на млечните продукти и яйцата. Може да бъде консумиран в течение на целия живот. Освен това е единственият широко разпространен пълноценен растителен протеин. Соевият протеин има ниско съдържание на мазнини, не съдържа наситени мазнини и холестерол, отговаря на всички изисквания за необходими аминокиселини при възрастни и деца.
Клинично е доказано, че соевият протеин намалява количеството на общия холестерол и LDL („лошия”) холестерола и по този начин спомага за намаляването на риска от сърдечни болести. Протеинът подпомага намаляването на теглото, като същевременно се избягва загубата на мускулна маса. Соята като други висококачествени протеини може да бъде част от програми за намаляване на теглото и дълготрайното му поддържане. За храните, богати на соев протеин, е типично да имат по-нисък гликемичен индекс (GI). Изследванията показват, че диети, съдържащи соев протеин, водят до сходно равнище на кръвна захар и на инсулин подобно на диети, съдържащи други видове протеини. Храните с нисък гликемичен индекс, които съдържат соев протеин, могат да помогнат да се подобри гликемичния контрол, което показва, че соевият протеин като част от здравословното хранене с ниско съдържание на мазнини и на холестерол може да бъде ценен както за хора, които водят здравословен начин на живот, така и за диабетици. Соевият протеин може да спомогне за изграждането на мускулна маса по време на спортни упражнения.

Забележка: Използвани са презентациите „Ролята на пълноценните протеини за здравословното хранене. Актуализиране на информационните инструменти, с които разполагат потребителите в Европейския съюз” на д-р Гари Менделсън, директор „Хранителни науки” Solae Европа, и „Здравословно&достъпно хранене” на д-р Райнхарт Шмит, регионален вицепрезидент Solae Европа. Те бяха представени по време на форума „Политики за храните и бъдеще на хранителната индустрия”.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045