EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво мислят 180 топ мениджъри?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво мислят 180 топ мениджъри?

mail07:10 | 06.02.2017прегледи 1656 коментарикоментари 0


Технологични иновации, дигитален маркетинг, ИТ секюрити, ефективност (LEAN) на производстените принципи и обработване на големи масиви от данни (Big data) са сред новите области на експертиза необходими на компаниите днес, показва проучване на консултантска компания за директен подбор Стантън Чейс Интернешънъл.

В края на 2016-та година Стантън Чейс Интернешънъл проведе своето шесто поредно проучване сред бизнес лидери на местни и международни компании. Според резултатите от проучването значителна част от топ мениджърите в България споделят, че бизнесът им е отбелязал ръст през 2016-та (74,8%) и нито Brexit, нито миграционната вълна са оказали негативно влияне върху него.

Това което ги тревожи повече е политическата несигурност свързана с оставката на правителството.

Повече от половината (65,4%) смятат, че тази нестабилност ще окаже негативно влияние върху българската икономика. Сред най-важните действия за задържането на компаниите успешни тази година се нареждат: откриването на таланти (51,6%), задържането на служители (50,5%) и поддържането на стабилен паричен поток (50%). Значителна част от мениджърите 80,9%, предвиждат растеж на своя бизнес през 2017. В тази връзка 81% от тях планират да наемат нови хора на всички нива в организацията. Като трудна задача за компаниите се очертава намирането на квалифицирани професионалисти за ключови позиции. Най-предизвикателни се оказват директорските нива, според 92% от анкетираните, топ мениджмънта 89% и ключови специалисти и експерти със специфични функции според 86,8% от участниците.

В подхода си към идентифицирането на нови и успешни таланти мениджърите в България използват най-вече препоръки и референции (72,6%), както и своята лична и прфесионална мрежа (65,6%). Не малка част от тях (36%), обаче се доверяват на партньор за директен подбор. "През 2016 година наблюдавахме засилено търсене на услугата екзекютив сърч, като прави впечатление, че все повече български компании осъзнават необходимостта да я ползват. Данните от традиционното ни годишно проучване сред топ мениджърите в страната показва, че компаниите търсят иновативни и креативни лидери, които имат качества да водят организацията към промяна и успех. Наред с традиционните мениджърски роли все по-голяма е нуждата и от професионалисти в области като технологични иновации, дигитален маркетинг, продажби и ИТ сигурност.", споделя Дарина Пенева, изпълнителен директор на Стантън Чейс Интернешънъл България.
Водещите фактори които биха накарали топ мениджърите да променят настоящия работател са: отговорности без делегирани правомощия (71,8%), нивото на автономност и независимост (69%), както и несъответсвие в лични и фирмени ценности (61,2%). Самообучението и самообразоването са посочени на първо място от анкетираните (81%) като основно средство за личностно развитие, следвано от развитие на лидерски умения (63,2%) и трейнинги (61,1%). Повече от половината са отворени за нови възможности за кариерно развитие и са склонни да сменят местоживеенето си, както в чужбина така и в България.
За трета поредна година на въпроса, кои сектори показват най-голям растеж през 2016-та с най-голям процент е BPO и aутсорсинг според 73% от анкетираните, следван от технологочен и телекомуникации според 46,5% от отговорилите и индустриален - 38,9%. В края на 2016 над 180 висши мениджъри участват в проучването на Стантън Чейс. По-голямата част от тях (18.8%), са представители на индустриалния сектор следвани от сектора на потребителски стоки и услуги (18,3%), представители на професионални услуги (11,8%) и фиансовия сектор (11,3%), 9,1% са от сектор технологии и телекомуникации, а други 6,5% от фармацевтичния сектор. Повече от половината запитани имат управленски опит между 6 и от 15 години и са на възраст между 41 и 50 години.

Стантън Чейс Интернешънъл се нарежда в топ 10 на световните фирми за директен подбор. С общо 75 офиса в 45 страни, консултантите на компанията работят в тясно сътрудничество с много местни и международни компании във всички сектори на икономиката. Повече от 10 години Стантън Чейс Интернешънъл България открива и привлича за клиентите си квалифицирани и способни мениджъри на високи и средни управленски нива.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg