EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво искат работодателите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво искат работодателите?

mail06:15 | 10.12.2013прегледи 856 коментарикоментари 0


Работата в екип е водещ критерии при подбор на служители за почти 80% от анкетираните. За над 70% са важни добрите комуникационни умения, а за над 50% способността за работа под напрежение. Владеенето на чужди езици и добрата компютърна грамотност са изведени като основни препоръки съответно от 39% и 35% от анкетираните. Близо 40% предлагат обучението да е съчетано с повече стажове, които да повишат практическите умения на студентите.

Оценката на представителите на работодателските организации и на държавните и местни администрации за способността на студентите от направление „Администрация и управление” в УНСС за работа в екип е 5.59 по шестобалната система. Комуникационните им умения и амбицията за развитие също са високо оценени – съответно с 5.40 и 5.31. Способността за работа под напрежение в съвременната динамична бизнес среда получава много добра оценка от работодателите /5.17/.

Това са резултатите от анкета, извършена сред 502 респондента, от които 382 бизнес организации, 60 държавни и 60 общински администрации. Проучването е осъществено в рамките на проект „Разработване и въвеждане на актуализирани учебни програми в ОКС „Бакалавър”, направление „Администрация и управление”, в съответствие с изискванията на пазара на труда“. Неговата цел е да бъдат осъвременени съществуващите учебни програми за специалностите „Бизнес администрация”, „Публична администрация” и „Регионално развитие”. Освен това да бъде подпомогнато създаването на устойчиви връзки с бизнеса чрез формирането на професионалисти със знания, умения и компетенции, съответстващи на сегашните и бъдещите изисквания на пазара на труда. Проектът се реализира от УНСС чрез факултет „Управление и администрация” с безвъзмездна финансова помощ по схема BG051PO001-3.1.07 „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда”. Партньор по проекта е "ФРМС" Консулт ЕООД.

Цел на проекта е повишаване на мотивацията за учене и за усъвършенстване на компетенциите на студентите в посока подобряване на практическите им умения. За нейното постигане ще бъдат формирани екипи между преподаватели от УНСС и водещи представители на бизнес организации и публични институции. Те ще актуализират 39 учебни програми, ще апробират новите методики на преподаване и ще подпомогнат развитието на нови стажантски програми.

В рамките на проекта до момента е извършен анализ на учебните програми и обучението по тях. В резултат на това са идентифицирани областите, нуждаещи се от промяна. Бяха формирани експертни групи от преподаватели, представители на партньорската организация, студенти и административен персонал от УНСС за анализ и оценка на квалификационните характеристики и действащите учебни програми. Освен това беше проведено и онлайн проучване на съдържанието на учебни планове и програми по сходни специалности във водещи чуждестранни университети.

Предвижда се програмите за обучение ще бъдат тествани в учебна и реална работна среда. Очакван резултат е и осъвременяване на методите за преподаване включващи нови технологии, подпомагащи обучителния процес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg