EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво закуси днес?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво закуси днес?

mail09:00 | 20.09.2012прегледи 800 коментарикоментари 0


Изследване на специалисти от Националния институт по заболявания на сърцето, белия дроб и кръвта в САЩ, проведено през 2009 г. сред 2379 тийнейджъри, показва, че купичка зърнени храни за закуска е един от най-здравословните начини за започване на деня.
Зърнените храни за закуска осигуряват на организма съществена част от необходимите дневни дози витамини, минерали и фибри. Потребителите на зърнени храни за закуска са по-енергични и по-активни физически през деня. Според експерти зърнените храни са толкова здравословни, защото осигуряват повече целулоза, желязо, фолиева киселина и цинк и по-малко мазнини, сол, захар и холестерол. Включването на млечни продукти при консумирането на зърнени храни за закуска допълнително повишава здравословната стойност на така консумираната закуска.
По-скорошно национално проучване за храненето сред възрастните, проведено през 2011 г. в Ирландия (National Adult Nutrition Survey 2011, Irish Universitites Nutrition Alliance) сред 1500 души от Ирландия над 18 годишна възраст показва, че 61% от населението от 18 до 64 годишна възраст консумира готови зърнени храни за закуска, а сред тези над 64 годишна възраст – 48% правят това. В допълнение, други зърнени храни, като овесена каша например, се консумират от 24% от населението до 64 години, и от 48% от населението над 64 годишна възраст в Ирландия.

Къде сме ние? Национално представително изследване на НОЕМА сред гражданите на България над 15 години показва, че 16% от тях консумират зърнени храни за закуска редовно, поне веднъж седмично. Близо три-четвърти от изследваните лица (74%) консумират зърнени храни за закуска, но по-рядко (два-три пъти месечно, веднъж месечно или по-рядко), а 9% не консумират изобщо зърнени храни за закуска.
Сред жените делът на редовно консумиращите зърнени храни за закуска е с 8 пункта по-висок от делът на редовните потребители в групата на мъжете. За сметка на това сред мъжете нередовните консуматори са повече в сравнение с тези в групата на жените (близо с 6 пункта по-висок дял).
Най-висок е делът на потребителите (редовни или не) в София. Прави впечатление, че макар делът на редовните потребители в София да е под средния за страната – 10%, то делът на останалите в града, които консумират зърнени храни за закуска, но по-рядко, е значителен. Той възлиза на 88% - от 12 до 19 пункта разлика със същите групи консуматори в областните, необластните градове и селата.
Най-застъпена е редовната консумация сред младите хора от 15 до 24 годишна възраст, като 28% от тях консумират зърнени храни за закуска поне веднъж седмично. В тази възрастова група е и най-ниският дял на неконсумиращите зърнени храни – 5%. Групата на 55-64 годишните, от друга страна, е с най-висок дял на неконсумиращите зърнени храни сред възрастовите категории потребители - 13%, като те са и с най-нисък дял на редовно консумиращи – едва 11%.
Интересно е да се отбележи, че няма съществена разлика в личния доход на редовните и нередовните потребители, макар че, очаквано, разликата е в полза на редовните (1%). За сметка на това средният доход на редовните потребители е с 11% по-висок от този на неконсумиращите зърнени храни за закуска.

 


Тагове: храна, закуска
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg