EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво договаря министър Павлова в Катар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво договаря министър Павлова в Катар

mail09:15 | 12.11.2012прегледи 774 коментарикоментари 0


В катарската столицата Доха е на посещение регионалният министър Лиляна Павлова, като там тя продължава преговорите за проекта за строителство на скоростния път Русе–Свиленград.
EconomyNews.bg припомня, че първата работна среща между представителите на България, Турция и държавата Катар се проведе на 24 май в МРРБ. Тя беше продължение на срещата на високо равнище между премиерите на България, Турция и държавата Катар за реализиране на съвместен проект за изграждане на скоростен път Русе – Свиленград на принципа на публично-частното партньорство.
През месец юни се създаде компания, която да започне подготовката, предпроектните проучвания, финансово-икономическия анализ за проектирането, изграждането и експлоатирането на бъдещия скоростен път. По-късно Турция се оттегли от проекта и той ще се осъществява от България и Катар.
Отсечката Русе – Свиленград е част от Европейски коридор № 9 между Русе-Велико Търново- Свиленград-Истанбул, през който преминават над 7000 МПС-та на денонощие, половината от които ТИР-ове. Целта с новия проект е да бъде изграден пряк път между Капитан Андреево и Дунав мост, като скоростна отсечка с разрешена скорост до 120 км /ч. Построяването на новия път през Русе-Бяла-Велико Търново -Свиленград ще струва около 1 млрд. лв., като изграждането ще стане чрез публично-частно партньорство, заяви министър Павлова през май. Гарантираната печалба ще бъде над 2,5 млрд. лв. със срок на концесията до 35 години.

На срещата на Лиляна Павлова с министър-председателя и министъра на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани беше изявено  желание и от двете страни за финализиране на преговорите по текущите проекти. По време на разговора бяха обсъдени всички двустранни проекти, работата по които трябва да се ускори през следващите месеци и да бъде приключена до началото на следващата година. Министър-председателят на Катар подкрепи желанието на страната ни да види български компании, заети с изграждането на мащабната инфраструктура на неговата държава. Инвестициите в краткосрочен план се оценяват на над 300 млрд. долара.
Шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани потвърди ангажимента на Катар да участва в изграждането на пътя Русе-Свиленград, като проектът следва да бъде подчинен на логиката на взаимноизгодното сътрудничество. Отправена е покана  към българския бизнес да разкрие свое представителство в Катар, като разгледа възможността да се обедини в консорциум, за да увеличи своята конкурентоспособност. Според катарския премиер по този начин нашият бизнес ще бъде своевременно информиран относно предстоящите проекти и възможностите за участие в тяхното реализиране.

 

 

 


Тагове: Катар, Павлова
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg