EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво всъщност пише френският доклад за България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво всъщност пише френският доклад за България?

mail12:00 | 09.09.2012прегледи 2024 коментарикоментари 2


Ива Стойкова

Преходът към демокрация и пазарна икономика в България и Румъния не е завършил, а гражданското общество е твърде слабо, тъй като комунистическата "диктатура" е "пожертвала две от общо трите живи поколения". Това са част от заключенията в доклад на петима френски сенатори от Комисията за външна политика, посетили двете страни през май. Това забавяне лишава отчасти българите и румънците да се възползват от правата им на граждани на ЕС. В доклада, озаглавен „България и Румъния: незавършеният преход”, се засягат редица области като еврофондовете, съдебната система, организираната престъпност, Шенген и др.

Сенаторите отчитат напредък в реформите в съдебната система и полицията в България и слабости по същите критерии в Румъния. Букурещ обаче стои по-добре от София по отношение на борбата с организираната престъпност.

Докладът припомня, че към момента единствено Холандия се обяви против разширяването на Шенгенското пространство. Неговите автори подчертават, че са за реформа в Шенген. Ако тя бъде приета, ще направи ситуацията за България и Румъния доста по-трудна, предвид факта, че „контролът по техните граници продължава да е повод за безпокойства”, е записано в текста. Като проблем се цитира корумпираността на служителите и се дава съвет за мерки за тяхната мотивация и по-добро заплащане. Българо-турската граница е с много слабости. Докладчиците изтъкват, че през КГПП Капитан Андреево дневно преминават 5,6 млн. души и 800 камиона. На тази граница се извършват и 60% от арестите на нелегално преминаващи, основно турци, но също иранци, руснаци, мароканци и пакистанци. Оценяват се инвестициите, направени с европейско финансиране, за по-голям видео контрол и по-прецизна проверка на документите. Българската полиция, цитирана в доклада, признава за трудности при комуникацията с турските власти и бавната размяна на информация. Според оценките ако България влезе в Шенген, основната тежест ще падне не върху този граничен пункт, а върху гръцката граница. Наблюденията върху българо-гръцката граница показват, че е уязвима и основна ос за нелегален трафик. Ако България се присъедини към Шенген и отпадне гранични контрол, този трафик ще бъде улеснен, смятат френските сенатори.

Френският доклад подчертава много различия в България и Румъния, но една от приликите е, че европейските фондове не са използвани правилно и в двете страни, за да се подпомогнат икономиките им.В бюджет 2007-2013 година 19,7 млрд. евро са заделени за Румъния и 6,9 млрд. - за България. До януари 2012 г. Румъния е усвоила само 4 % от тези средства, а България за същия период - 19%. Това са най-ниските равнища на усвояване на европейски фондове сред 27-те страни членки. Структурните и кохезионните фондове за България са били предназначени да стимулират растежа на БВП с 9 процентни пункта, ако бъдат изцяло използвани до 2015 г. За Румъния тези фондове биха могли да възлизат на 3,8% от БВП, посочват авторите. Според сенаторите страните не са могли да инвертират средствата на ЕС заради липса на опит, на административен и юридически капацитет. Френската сенатска комисия преценява, че пречка са и ограничения при осигуряването на съфинансиране. Неотдавна бе постигнато споразумение равнището на съфинансиране да бъде променено от 15% на 5% за Румъния и България, пишат авторите на доклада. България и Румъния са поискали увеличение от 25% на кохезионните фондове за тях в бюджет 2014-2020 година.

Общи показатели


Френските сенатори подкрепят мониторинговите усилия на Европейската комисия и отбелязват: "В интерес на Румъния и България, и в интерес на Европа, някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е спечелена!" Сенаторите признават, че някои от техните румънски и български събеседници са им казали, че без натиск от ЕК двете страни биха били доста по-зле.
Целият доклад можете да прочетете тук.
 


 
Коментари
 
lara - 04-09-2012 г. 20:50:59

5.6 милиона души през КПП капитан Андреево, средната работна заплата и договорените средства на България са цифри сбъркани не с проценти, а с пъти. Така е и в оригиналния френски доклад.

Pesho - 11-09-2012 г. 13:17:23

Това правителство направо се *сра с кражбите.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg