EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какво включва стандартът за череши?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво включва стандартът за череши?

mail10:00 | 17.05.2012прегледи 901 коментарикоментари 0


В Кюстендил в Института по земеделие бе представен държавният стандарт за черешите, както и схемите, по които ще бъдат разпределени финансовите средства от 28 млн. лева за сектора плодове и зеленчуци. Производителите на череши попадат в обхвата на разработването на първата схема за подпомагане на производителите на качествена продукция.
Какво включва стандартът за череши?
На първо място са показателите за външен вид - форма, размер, цвят, цялост на плодовете. Има определени изисквания към опаковката и маркирането.
Външният вид черешите включва те да бъдат свежи, цели, здрави, чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки.
Зрелостта на плодовете да е беритбена, така че те да издържат на манипулации и транспорт.
Размер – при ранните сортове той трябва да е не по-малък от 15 мм, а за средноранните и късни сортове – 20 мм. Не се допускат механични наранявания, болести и неприятели, наранявания от градушка, измръзване, слънчев пригор, както и продукти от растителна защита.
Стандартът допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете да бъдат без дръжки.
Какви трябва да са опаковките по стандарт - пластмасови и картонени. Маркировката на опаковката трябва да включва:населено място, вид на черешата, име на производител, дата на беритба, нетна маса, официален знак за контрол.
Държавният стандарт се отнася и за производители на качествени плодове и зеленчуци с европейски средства.
Експерти от дирекция „Растениевъдство” към МЗХ представиха изисквания и начините за кандидатстване при отглеждане на качествени череши. Също така земеделските производители бяха запознати с цялостната визия на министерството за подпомагане и развитието на този сектор. От страна на МЗХ бе допълнено, че производителите на череши ще бъдат подпомогнати и по линия на държавните помощи за инвестиции и по правилото de minimis.
 През изминалата седмица бяха сертифицирани първите 10 тона ранни череши в Силистренска област. Проверката на качеството се извършва чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046