EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какви цени предлага КЕВР?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви цени предлага КЕВР?

mail06:30 | 15.06.2017прегледи 1061 коментарикоментари 0


КЕВР проведе обществено обсъждане на проект за решение относно утвърждаване от 1 юли 2017 г. на цени на топлинната енергия и определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Становища по проекта изразиха представители на Асоциацията на топлофикационните дружества, граждански сдружения, ръководствата на топлофикационните дружества в Плевен, Враца, Русе и Перник. По време на обсъждането членове на работната група уточниха, че поисканото увеличение на цената на топлинната енергия в заявленията на топлофикационните дружества е било средно с 41%, но след извършените анализи на ценообразуващите елементи регулаторът предлага увеличение в размер под 1 на сто.

 Новите цени на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли след окончателното им одобрение от регулатора, предизвикаха недоволството на ЧЕЗ, "Електроразпределение ЮГ" (доскоро ЕВН) и "Енерго-про". КЕВР предлага електроенергията за бита за трите компании да поскъпне средно с 1.38%, а при малкия бизнес, който ползва повече дневна и по-малко нощна енергия, да има намаление от 1 до 10%. И трите компании искаха по-голямо увеличение на цените.

На закрито заседание на 30 юни 2017 г. КЕВР ще вземе окончателно решение за цените за електроенергия от ВЕИ и биомаса, както и цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ от топлоцентралите с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Токът за бита да поскъпне с до 2%, а топлата вода и парното с до 10 % от 1 юли. Това предлага Комисията. Най-голямо ще бъде поскъпването на тока в Западна България, а най-малко - в Североизточна. Най-голямо ще бъде увеличението на цената на парното и топлата вода в Русе и Перник. В София парното ще поевтинее с 0,8 на сто.

Преференциалните цени на енергията, произведена от фотоволтаични централи, инсталирани на покриви, с инсталирана мощност до 5 и 30 киловата, ще се повишат от 1 юли съответно с 6 и 8%.
 


Тагове: КЕВР, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg