EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Какви са нагласите към бежанците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви са нагласите към бежанците?

mail13:15 | 04.11.2013прегледи 586 коментарикоментари 0


Почти трети месец след началото на засиления приток на бежанци към България, държавната политика към тях остава бяло петно за общественото мнение, а на този фон социалните страхове безпрепятствено растат. Това показва проучване на Алфа Рисърч, проведено в края на месец октомври. 58% от анкетираните смятат, че обективна и конкретна информация по въпросите на бежанците липсва, срещу едва 17%, които се чувстват достатъчно информирани. Още по-висок дял – 62% са на мнение, че институциите са неподготвени за справяне с проблемите на бежанците. Само 8% оценяват положително капацитета на държавата.

Същевременно, най-сериозните притеснения на обществото от притока на бежанци са в направления, които са пряка отговорност на държавата: 78% се страхуват, че бежанците ще погълнат прекалено много финансови средства. Над 60 на сто се опасяват от рискове за здравето и увеличаване на престъпността в районите, където живеят бежанци. 59% виждат опасност за националната сигурност. На по-заден план за момента остават подхранваните от националистите тези за риск от тероризъм (48%) и заемане на работни места на пазара на труда (45%).

Липсата на ясна държавна политика и доминиращото в общественото пространство радикално говорене, вместо оповестяването на ясни институционални ангажименти, не помага на хората да преодолеят притестенията си от бежанците, а в редица случаи дори ги задълбочават. Независимо от тези страхове, съпричастността към човешките трагедии на бежанците, остава много висока. Готовност да дарят парични средства, храни или дрехи изразяват 60% от пълнолетните българи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg