EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Как ще става изплащането на втората пенсия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще става изплащането на втората пенсия?

mail06:55 | 13.08.2018прегледи 1009 коментарикоментари 0


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков представи пред журналисти предложенията на работната група за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се регламeнтира изплащането на пенсии от втория пенсионен стълб. Проектът предвижда универсалните пенсионни фондове да предлагат три варианта за плащане на втора пенсия – допълнителна пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на пенсията за определен период или еднократно изплащане.  В пресконференцията участваха представители на ръководствата на пенсионно осигурителни дружества и национално представителните организации на работниците и служителите, които изразиха удовлетворение от предложените законодателни текстове.

Предлага се размерът на допълнителна пожизнена пенсия за старост да е най-малко 20% от минималния размер на пенсията за стаж и възраст към датата на отпускането й. Такава пенсия ще могат да получат  хората с достатъчно средства в индивидуалните си партиди, които да позволят изплащането й. В този случай пенсионерите ще могат да изберат гарантиран период на изплащане на допълнителна пенсия – например 5 или 10 години, който ще се записва в пенсионен договор. В случай, че през този период пенсионерът почине, пенсията ще се изплаща на неговите наследници, обясни Петков.

Министърът подчерта, че допълнителната пожизнена пенсия за старост ще е с гарантиран размер. Той ще се изчислява на базата на брутния размер на преведените от НАП осигурителни вноски за съответното осигурено лице. Това е гаранция, че към момента на пенсиониране пенсионните дружества ще компенсират евентуални загуби от ниска доходност или от удържани такси от вноските осигурените, каза министър Петков. За изплащане на пожизнените пенсии ще се създаде фонд като обособена сметка в рамките на всеки универсален пенсионен фонд.

Когато средствата по индивидуалната партида са недостатъчни за отпускане на допълнителна пожизнена пенсия, но надвишават трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, осигуреният ще може да ги получи разсрочено. Предвижда се месечният размер на разсроченото плащане да не може да е по-голям от минималната пенсия и по-малък от 20% от нея.

В случай, че средствата по индивидуалната партида са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия те ще се изплащат еднократно или разсрочено за срок от не повече от 1 година. В случай, че пенсионерът почине преди края на определения за разсроченото плащане период, остатъкът от средствата ще се получават от неговите наследници. Ако няма такива, парите ще се прехвърлят в резерва за гарантиране на плащането на пожизнени пенсии.

Очакванията са, че през есента на 2021 г. жените, родени през 1960 година,  осигурени в универсални фондове, ще придобият право на допълнителна пенсия, докато за мъжете това ще се случи през 2024 г.

По желание на осигурения се предлага пенсията да може да се получава една година преди навършване на пенсионна възраст, но при условие, че натрупванията в индивидуалната партида на осигурения са значителни и позволяват да му се отпусне пенсия, която е не по-малка от минималната пенсия за стаж и възраст, каза министър Петков./МТСП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg