EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще се развива ДКК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се развива ДКК?

mail16:20 | 08.01.2024прегледи 692 коментарикоментари 0


Привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, осигуряването на кадри за бизнеса са сред основните приоритети, за да продължи икономическото развитие на страната

„Водещ приоритет за нас е бъдещето на държавните предприятия под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) и работещите в тях над 5550 човека. Обмисляме възможностите за тяхното преструктуриране, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция, в която заедно със заместник-министрите Ивайло Шотев и Николай Павлов представиха ключовите приоритети на Министерството.

По думите на Богданов бъдещото развитие на държавните предприятия трябва да бъде фокусирано в четири основни направления – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини.

„Това са ключови насоки, които ще гарантират ефективното управление на дружествата на пазарен принцип, подчерта икономическият министър. По неговите думи чрез преструктурирането се цели и значително намаляване на броя на членовете на бордовете в държавните предприятия. Към момента техният състав варира около 70 човека, а според Богданов за постигане на ефективна структура на управление е необходим екип от 20 до 30 души.

Икономическият министър припомни, че в първите работни дни на тази година бе възстановен значителен ресурс на ДКК в размер на 45 млн. лева за неосъществения правителствен комплекс.

„В момента имаме ресурс от над 90 млн. лева, който ще бъде използван за погасяване на част от задължението на компанията към Българската банка за развитие“, обяви той. По този начин ще бъдат вдигнати всички възбрани и залози, които са направени във времето на немалка част от държавните предприятия към ДКК.

По думите на Богданов тези дружества и към момента са заложени като обезпечения към този кредит. Припомняме, че още при встъпването си в длъжност министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще работи за преструктуриране на дълга на ДКК към ББР, така че българските данъкоплатци да не плащат лихвите по кредита, които до момента са в размер на 22 млн. лева.

Богданов постави акцент и върху развитието на „Международен панаир Пловдив“ АД, където Министерството на икономиката и индустрията продължава своите усилия в посока връщане на държавната собственост.

„Очакваме до края на март месец да си възстановим 29% от капитала на Пловдивския панаир“, подчерта Богданов. Той добави, че икономическото ведомство вече е готово с изготвянето на стратегия за неговото развитие, така че държавата да влезе в своята активна роля на акционер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg