EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Как ще се приватизират държавните дружества?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се приватизират държавните дружества?

mail18:25 | 14.06.2019прегледи 1125 коментарикоментари 0


Комисията по икономическа политика в Народното събрание обсъди законопроекта на МС, който предвижда да отпадне забранителният списък с предприятията за приватизация. КНСБ е против законопроекта. Държавните предприятия от забранителния списък да не се приватизират, а досегашният ред за раздържавяването им да се запази. Това получиха като уверение синдикатите от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Според КНСБ текстът в новия проект на закон е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизацията на ключови държавни активи. От там припомнят и позицията си, че структуроопределящите предприятия не трябва да се раздържавяват.

„Законът за публичните предприятия ще извърви своя път през парламента. Той не гарантира нищо, но на теория дава по-добра рамка. Не бива да очакваме, че с този закон някак ще си решим изведнъж проблемите“. Това мнение изказа пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. „В рамките на следващите няколко седмици ще бъдат направени всякакви обсъждания и в крайна сметка ще бъде приет, според мен, не в много различен вид от това, което се предлага“, добави той.

По думите му новият закон в много по-голяма степен се фокусира върху това как се управляват държавните предприятия:

„Той не коментира в детайли дали ще правим въобще анализ от кои държавни предприятия имаме нужда. Много малко се говори за приватизация в самия законопроект и мотивите, т.е., не е ясно доколко новата агенция въобще ще се занимава активно с това да помисли кое предприятие може да бъде приватизирано и да търси инвеститори за тази цел. Това е процес, който ние почти сме спрели. Тук идва въпросът – ако все пак това се случи, по какъв начин да бъде направено. Да, забранителният списък отпада, но пък всяка една сделка сега ще ходи в парламента, където на практика малко е усложнена допълнително процедурата. Този политически риск от това да се обсъжда на политическо ниво всяка една сделка на по-голям държавен актив си остава доста висок в България. Подобен тип сделки винаги предизвикват големи скандали. Обикновено това ограничава желанието те да бъдат правени. ... Дали ще има забранителен списък или всяка сделка ще минава през НС, и двата механизма не са достатъчно гъвкави и по-скоро говорят за това, че ще консервираме държавния сектор такъв, какъвто е в момента“.

Икономистът изрази съмнение, че ще се стигне до вариант със скрита приватизация на някакви дружества. По скоро е стъпка към улеснение и опит за по-гъвкаво управление, смята той. По думите му и политическата отговорност ще е по-голяма:

„В новата агенция под шапката на МС ще се концентрира самата отговорност. МС няма как да не носи отговорност за провала на което и да е държавно предприятие, ако то не функционира по правилния начин“.

Новият законопроект за публичните предприятия  след обсъждане в икономическата комисия на НС има вероятност да бъде пратен за обсъждане и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg