EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ще се повишат лихвите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се повишат лихвите?

mail08:04 | 26.09.2022прегледи 734 коментарикоментари 0


ВАШИНГТОН/ЛОНДОН/СТОКХОЛМ / ОСЛО / ЦЮРИХ / ТОКИО / ЙОХАНЕСБУРГ,  (БТА)

Водещи централни банки от целия свят през тази седмица провеждат заседания, на които се очаква да приемат решения по лихвената си политика в пореден опит да овладеят галопиращата инфлация. Инвеститори и анализатори очакват повечето от тях да повишат още основните си лихви, след като през последните седмици изразиха решимостта си да се справят с растящите цени и дадоха ясен сигнал, че са готови да изберат борбата с инфлацията пред икономическия растеж, пише в. "Файненшъл таймс".

През тази седмица заседания провеждат Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР), Bank of England, Швейцарската централна банка, както и тези на Швеция и Норвегия. Ще се състоят срещи на управителните съвети и на други важни централни банки, сред които на Япония и на Южна Африка. 

Какви решения се очаква да бъдат взети?

САЩ

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) започва двудневно заседание днес, което се провежда на фона на лошите данни за инфлацията в страната, които бяха обявени миналия петък, отбелязва "Файненшъл таймс".

Годишната инфлация в САЩ достига до 8,3 на сто на годишна основа през август, което е понижение спрямо 8,5-те процента през предходния месец, но е по-високо от прогнозите на анализатори за нарастване до 8,1 на сто. Тези данни могат да подкрепят предпочитания от пазарите сценарий за повишение на основните лихви със 75 базисни пункта от страна на УФР в края на заседанието му утре до 3,25 процента.

Някои анализатори и инвеститори спекулират, че централните банкери в САЩ може да повишат лихвите дори с рекордните 100 базисни пункта, но това е малко вероятно.

На този фон наемането на служители в САЩ през 2022 г. е забележително интензивно въпреки нарастващите лихви и слабия икономически растеж. УФР агресивно повишава лихвите в опит да ограничи инфлацията в страната, което по принцип също води до намаляване на ръста на създаване на нови работни места, отбелязва Асошиейтед прес. 

Великобритания

Поради кончината на кралица Елизабет Втора Комитетът по парична политика на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) отложи за четвъртък (22 септември) следващото си заседание, на което ще обяви своето решение за водещата лихва.

Мнението на инвеститорите е разделено по въпроса дали банката ще повиши референтния лихвен процент от сегашните 1,75 на сто с 0,5 или с 0,75 процентни пункта, отбелязва Блумбърг.

Решението на Комитета по парична политика за водещата лихва ще бъде прието малко преди новият министър на финансите на Великобритания Куази Куартенг да направи дългоочаквано изявление по въпросите на паричната и фискалната политика и да разкрие стойността на мерките, предлагани от новото правителство за ограничаване на изключително високите сметки за енергия, пише Блумбърг.

Швеция

Шведската централна банка (Риксбанк) ще проведе заседание, на което се очаква да повиши основната си лихва със 75 базисни пункта. Това ще бъде най-голямото й увеличение от 30 години насам, прогнозират анализатори, участвали в анкета на Ройтерс. И в Швеция целта на централните банкери е да бъде овладяна инфлацията, която през август достига най-високото си ниво за последните три десетилетия - 9 процента на годишна база.

Норвегия

Норвежката централна банка се очаква на заседанието си в четвъртък (22 септември) да повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 2,25 процента, най-виското й равнище от 2011 г. Това прогнозират анализатори пред Ройтерс, които отбелязват, че се очаква банката да продължи да вдига лихвата и през последното тримесечие на годината, за да овладее инфлацията, която през август достига до 6,5 процента на годишна основа.

Швейцария

Швейцарската централна банка, която е сред малкото с все още отрицателен основен лихвен процент - минус 0,25 процента, се очаква да прибегне до значителното му повишение. На 22 септември банката ще го вдигне със 75 базисни пункта, прогнозират повечето анализатори, потърсени за коментар от агенция Ройтерс. Те отбелязват, че цените и в Швейцария се повишават, въпреки че курсът на швейцарския франк е по-висок от този на еврото и на редица други световни валути.

Япония

Японската централна банка провежда заседание на 21 и 22 септември, на което вероятно ще запази нивото на основния лихвен процент до минус 0,1 процента. Очаква се централните банкери в Токио да потвърдят, че през този месец приключва програмата за финансово подпомагане в подкрепа на засегнатите от пандемията от коронавирус. Това са съобщили за Ройтерс източници, които са запознати с плановете на финансовата институция.

Южна Африка

И Централната банка на Южна Африка провежда заседание през тази седмица. Ден, след като Управлението на федералния резерв на САЩ обяви своето решение за лихвената си политика, централните банкери в африканската страна се очаква да повишат основната лихва със 75 базисни пункта, прогнозират анализатори, участвали в допитване на Ройтерс. Южноафриканският ранд се понижи рязко спрямо щатския долар на фона на очакванията, че УФР ще продължи да повишава лихвените проценти, за да овладее инфлацията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101