EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как ще бъдат защитени доходите на фермерите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще бъдат защитени доходите на фермерите?

mail08:07 | 11.12.2020прегледи 616 коментарикоментари 0


Сега действащите правила за Общата селскостопанска политика на ЕС ще бъдат заменени с нови, но към момента преговорите между европейските институции не са приключили. Затова бе договорен преходен период до 2022 г., по време на който ще продължат да важат ключови клаузи за плащанията към земеделските стопани и така ще се осигури яснота и предвидимост на условията за сектора.

Европейският парламент, Комисията и Съветът постигнаха предварително съгласие по мерките на 30 юни. По време на пленарната сесия през декември споразумението ще бъде подложено на окончателно гласуване от депутатите.

Общата селскостопанска политика

Общата селскостопанска политика стартира през 1962 г. и цели да подобри производителността в селското стопанство, да насърчи развитието на селските райони, да допринесе за справяне с предизвикателствата за околната среда и климата и да осигури справедливи доходи на фермерите.

Тези цели се постигат чрез:

  • Подпомагане на доходите в сектора чрез директни плащания на производителите
  • Плащания за извършване на селскостопанска дейност по начин от полза за околната среда и за полагане на грижи за селските райони
  • Пазарни мерки за подкрепа при ниско търсене или прекалено предлагане
  • Развитие на селските райони

За да бъдат реализирани тези мерки, е необходимо финансиране от бюджета на ЕС. Над една трета от средствата в бюджета на ЕС за 2020 г. са заделени за селскостопанската политика.

Позицията на Парламента

В условията на пандемията от COVID-19, която засегна аграрно-хранителния сектор, Европейският парламент иска да осигури на земеделските стопани предвидимост и финансова стабилност. Депутатите одобриха през октомври позицията си за селскостопанската политика до 2027 г., която поставя акцент върху подкрепата за малките стопанства и младите фермери, за тези, които са засегнати от кризата, и за насърчаване на практики от полза за климата.

Депутатите искат да бъдат заделени 8 млрд. евро от плана за възстановяване за подкрепа на фермери, производители на храни и селски райони през 2021-2022 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg