EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как Чехия се бори срещу прането на пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Чехия се бори срещу прането на пари

mail09:45 | 28.08.2020прегледи 600 коментарикоментари 0


Чешката република е подобрила мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, но все още се нуждае от подобрения в определени области, заключава органът на Съвета за Европа за борба с изпирането на пари MONEYVAL в последващ вече публикуван доклад.
След приемането на доклад за взаимна оценка през декември 2018 г. Чешката република докладва на MONEYVAL по ускорен график (засилената процедура за проследяване на MONEYVAL) големия брой установени недостатъци в няколко ключови области. Проследяването, извършено от MONEYVAL, разгледа редица законодателни, регулаторни и институционални мерки, прилагани от Чешката република за отстраняване на тези недостатъци.

MONEYVAL отбелязва напредъка и възлага на Чешката република по-високи международни оценки за съответствие в три основни области: подобряване на механизмите за национално сътрудничество и координация за справяне с прането на пари и финансирането на тероризма (ML / TF); засилване на противодействието срещу държави и юрисдикции, които представляват висок риск от МЛ / ТФ; и премахване на регулаторните пропуски за кореспондентските банкови взаимоотношения, което ще гарантира по-голяма прозрачност за транзакциите между банки.

В същото време MONEYVAL счита, че Чешката република не е положила достатъчно усилия за повишаване на рейтинга си в две области: финансови санкции, свързани с тероризма, и механизми за проследяване на движението на пари през границите.

Следващият доклад установява също, че Чешката република е постигнала известен напредък в прилагането на нови международни изисквания за виртуални активи, които включват виртуални валути (например Bitcoin, Ethereum) и доставчиците на тези активи.

Към днешна дата Чешката република е достигнала ниво на пълно съответствие с пет от 40-те препоръки на специалната работна група за финансови действия (FATF), които представляват международния стандарт за борба с избягването на борба с финансирането. Страната все още има малки недостатъци в прилагането на други 24 препоръки и по-големи недостатъци за останалите единадесет.

MONEYVAL реши, че Чехия ще остане в процеса на засилено проследяване и ще продължи да докладва на MONEYVAL за по-нататъшен напредък за укрепване на прилагането на мерките за борба с избягването и борбата с финансовата търговия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg