EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как украинците влияят на наемите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как украинците влияят на наемите

mail15:15 | 23.03.2022прегледи 1149 коментарикоментари 0


Натискът върху наемния пазар на жилищни имоти се засилва, коментира за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев първите тенденции на този пазар след началото на войната в Украйна.

Има две групи украински бежанци - едната се нуждае от жилищни площи, но не може да плати, а другата - това са хора с доста сериозни финансови възможности, които имат желание да наемат не просто площ, а качествена жилищна площ с пълно луксозно обзавеждане. Наемният пазар основно по морето, включително Слънчев бряг и някои от малките общини - Балчик, Поморие, Черноморец, Бяла, е доста "горещ", каза Ганев.

Опасенията на наемодателите

Председателят на НСНИ съобщи, че след седмица и половина (десетина дни) някои от собствениците на имотите, които се отдават под наем, са започнали да се отказват да ги дават на украински граждани, не защото имат някакъв проблем с тях, а по-скоро заради притеснението, че може и да имат трудности след това с освобождаването на жилищата, както и заради опасения от неизплащането от наемателите на текущите разходи по апартаментите. Това са обикновено собственици, които нямат големи финансови възможности и разчитат на приходите от тези наеми и не могат да си позволят да рискуват, уточни Ганев. Същевременно има и български наемодатели, които не се притесняват дори безвъзмездно да настанят украинци в имотите си, допълни той.

Друга тенденция, очертала се за този период, е появата на доста украински фирми, които наемат дългосрочно жилища за своите служители. Вероятно голяма част от тях ще останат в България, допусна Ганев, базирайки се на факта, че обикновено се наемат качествено обзаведени жилища. Включително се коментират и клаузи за закупуване на тези имоти, добави той. Това са и потенциалните нови бъдещи участници в пазара на покупко-продажба на жилища в страната в дългосрочен план.

Логично е очакването за ръст на цените на наемите

Ганев не се ангажира с коментар за стойностите на наемите и динамиката им, защото в България не се води такава официална статистика. Със сигурност обаче можем да кажем, че в такава обстановка, при такъв натиск от страна на украински граждани да наемат жилища, няма как това да не се отрази позитивно при заемането на повече жилищна площ от страна на наемателите, коментира Ганев. При тази ситуация, когато търсенето се увеличава, е логично да очакваме и увеличаване на наемните стойности, допълни той. Ганев отбеляза, че в момента има предлагане, но българските собственици са предпазливи при отдаването по-дългосрочно на площи заради неяснота в какъв точно срок ще се ползва едно жилище. Той напомни, че по Черноморието част от собствениците краткосрочно отдават жилищата през летния сезон, който започва след месец и половина-два, а в повечето случаи те имат и сключени договори. В този смисъл притесненията им са свързани с това, че не е ясно, ако войната продължи по-дълго, как биха прекратили отношенията с евентуални украински наематели. По тази причина според председателя на НСНИ Министерският съвет би могъл да обмисли някакви компенсации не само за хотелиерите, които настаняват украински граждани, но и за собствениците на имоти, които ги предоставят на бежанците.  

Форсмажорът в помощ на бранша

Ефектите от войната в Украйна допълнително задълбочиха проблемите в строителния бранш, припомни председателят на НСНИ и изтъкна като положително предложението правителството да обяви форсмажор, който да важи от началото на войната. Това ще даде възможност на инвеститорите да удължават сроковете на договорите. При нас това е особено важно заради проблемите при новото строителство и при продажбата на жилища на зелено, коментира Ганев и препоръча хората внимателно да проучват инвеститорите при сключването на такива сделки. Той напомни, че част от компаниите продават на зелено, за да си финансират строителство и при проблеми с доставките има вероятност от забавяне и дори неизпълнение на договорите и то дългосрочно, каквато опасност, по думите на председателя на НСНИ, има в контекста на изразените от строителния бранш такива опасения. Още преди войната бяхме свидетели на прекъснатите доставки, което доведе до решение на предприемачи да прекратят договорите, за да повишат стойностите им, а това рефлектира върху нарастване на цените на жилищните имоти по света, отбеляза Ганев. По думите му, сега този проблем е задълбочен, защото не се говори просто за прекъснати доставки, а за липса на такива в някои случаи, което допълнително се усложнява заради неизвестността колко време ще продължи. В този смисъл решението за форсмажор ще подпомогне строителния бранш, защото в сключените предварителни договори срокът ще се удължи с месец и половина и тогава предприемачите не би трябвало да имат причина да развалят тези договори, защото срокът е удължен, а купувачите няма да имат право да се позоват на неговото неизпълнение, коментира председателят на НСНИ.

В България липсват и данни за строителството на зелено

В България липсват и данни за строителството на зелено, като очакванията на бранша са със заявките на новото правителство за ускоряването на електронизацията на държавата да се подпомогне и на Агенцията по вписванията да води подобен регистър на предварителните договори.

Съживяване на интереса на руски граждани към пазара на имоти у нас

До края на годината, след спирането на войната и отварянето на въздушните пространства, можем да очакваме и интерес към българския пазар на недвижими имоти от руски граждани, които, в желанието да избягат от задълбочената икономическа криза в родината си, да намерят сигурно място на вложенията си както у нас, така и в други държави. Това особено ще важи за Черноморието, но не само, смята Ганев.

Недвижимите имоти - едно от убежищата за парите ни при война

Засилването на инфлационните процеси заради войната също даде отражение върху пазара на недвижими имоти в България, коментира председателят на НСНИ, като допълни, че това се вижда в желанието на хората да запазят своите спестявания, като избират различни убежища - злато, акции и имоти.

Браншът е единен, че все още не може да се говори за балон при недвижимите имоти. Просто цените скачат и заради инфлационните процеси в строителството, коментира председателят на НСНИ и допълни, че проблемът се появява от това, че част от предприемачите замразяват продажбите си заради несигурността. Темпът на нарастване на цените при недвижимите имоти обичайно изостава от темпа на инфлацията, към момента той е по-скоро инерционен. За тази година се очаква инфлацията да е поне 15 на сто, но не мисля, че за тази година можем да очакваме подобен ръст на цените на жилищата, каза Ганев./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg