EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се справя София след спирането на ОПОС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се справя София след спирането на ОПОС?

mail09:00 | 25.07.2014прегледи 1309 коментарикоментари 0


От края на миналата година бяха спрени плащанията по Оперативна програма „Околна среда“. Едни от най-големите проекти на Столична община са именно по тази програма и ние бяхме притеснени не толкова от самото спиране, колкото от това, че държавата отказа да поеме своя ангажимент да покрива тези плащания. И всъщност, нашият договор, договорите по тези договори са с държавата. И ние трябва да мислим за това как да ги изпълним. Това заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Видяхме вече новите трамваи, новите тролейбуси и метровлаковете. Очакваме да започнат да пристигат новите автобуси до края на месец юли, а до края на август да пуснем в движение, първите 20 нови автобуси”, посочи градоначалникът. Всички знаем, че има нужда София от нови транспортни средства. В същото време, спирането на средствата подлага под риск този проект. Затова и общината пое ангажимента на държавата и Общинския съвет гласува отпускането на 13.5 млн. за авансовите плащания на автобусите. Но тези пари стигат само за първите 24 автобуса. Така че предложението, което сме направили, благодарение на финансовата стабилност на общината, ние можем да си позволим допълнителни инвестиционни заеми, то в най-лошият случай ще помогне да можем да изпълним този договор и до края на годината София да има 126 нови автобуси. В най-добрият случай, ако програмата бъде освободена и средствата започнат да се изплащат, това пък ще доведе до удвояването на новите автобуси вече през следващата година. Така че направили сме си много добре сметката. Това, което мен ме притеснява, че все още няма никаква яснота кога ще се възстановят плащанията по тази програма. По нея строим завода за отпадъци.
Всички проекти могат да бъдат засегнати. Специално за завода за отпадъци, ние сме осигурили средства до края на годината, така че да се надяваме, че това вече е максималния срок, след който би следвало да се възстановят плащанията. Аз лично очаквам при едно стабилно правителство, държавата да започне да изпълнява своя ангажимент и Министерството на финансите осигури плащанията от националния бюджет.

Текущите ремонти

В края на месец октомври, най-късно началото на ноември ще бъде пуснато движението по "Лъвов мост" в столицата. Това съобщи за сутрешния блок на Радио „Фокус“ зам.-кметът по транспорт на София Любомир Христов. По думите му, няма сериозни забавяния на ремонтните дейности по останалите пътни артерии в София.
В срок, до края на месец юли, се очаква приключването на едното от мостовите съоръжения по бул. „Цариградско шосе”, в средата на август ще бъде готово и другото, съобщи зам.-кметът по транспорт. Той допълни още, че продължават и работите по пътната част между моста на 4-ти километър и разклона за Летище „София“. Христов посочи, че този проект е най-значим от гледна точка на реконструкции и върви по план. Друг важен проект е бул. „Ботевградско шосе”, каза още той.
Зам.-кметът допълни, че предстои през началото на месец август да започне ремонт на бул. „Тодор Каблешков” между бул. „България” и кв. „Бъкстон”.
В края на лятото комфортът на пътуване в София ще се подобри, коментира той. На местата, където се изграждат нови съоръжения, може да се каже, че трафикът ще бъде облекчен, категоричен бе Любомир Христов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg