EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се пътува с животни или растения?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се пътува с животни или растения?

mail18:00 | 07.01.2015прегледи 958 коментарикоментари 0


Като гражданин на ЕС можете свободно да пътувате с вашата котка, куче или пор, ако животното има европейски паспорт за домашни любимци. Можете да му извадите такъв паспорт при всеки упълномощен ветеринарен лекар. В паспорта трябва да се съдържат данни за валидна ваксинация против бяс.

Ако имате куче, котка или пор на по-малко от 3 месеца (все още без ваксинация против бяс), вижте какви са правилата в съответната страна.

Европейският паспорт за домашни любимци е само за кучета, котки и порове. Ако имате други домашни любимци, като например зайци или канарчета, проверете какви са съответните национални правила за излизане и влизане в страната с тях.

Ако отивате с животно в Ирландия, Малта, Обединеното кралство или Финландия, то трябва да е третирано против тенията Echinococcus, както следва :

третирането трябва да се извърши от ветеринар не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди планирания час на влизане в Ирландия, Малта, Обединеното кралство или Финландия;
ветеринарят трябва да впише информацията за третирането в съответния раздел на паспорта.

Идентификация

Вашето животно трябва да има електронен микрочип или четлива татуировка, поставена преди 3 юли 2011 г ., със същия код, като този, посочен в паспорта.

Други животни и растения

Когато пътувате в страните от ЕС, можете да носите животни и растения или части от тях. В повечето страни от ЕС обаче има строги правила за пренасянето на застрашени видове или продукти от тях. Възможно е да имате нужда от разрешение при пътуване с определени видове.

За да сте сигурни, винаги проверявайте в базата данни за търговията с диви животни и растения в ЕС. Можете също да се свържете с органа по CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) във вашата страна, за да разберете дали е необходим сертификат за вида, с който искате да пътувате.

По време на епидемии от болести по животните е възможно на определени места да има ограничения върху пренасянето на живи животни и продукти от животински произход. Свържете се със съответния ветеринарен орган, ако възнамерявате да транспортирате животни.

Лична история
Винаги проверявайте дали е разрешено да се върнете с покупките си у дома

Кая отива на почивка в Гърция и се връща у дома в Малта с огърлица, направена от черупки на морски костенурки. Митнически служител поисква да види разрешение за нея. Тъй като Кая няма разрешително, той конфискува огърлицата. По принцип стоките могат да се пренасят свободно между страните от ЕС, но пренасянето на някои застрашени видове в рамките на Съюза подлежи на строг контрол. Следващия път Кая трябва да се свърже с малтийския орган по CITES, за да разбере дали за продукта, с който иска да се върне, ѝ е нужен сертификат.

Източник: Европейска комисия
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1105