EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се продават индустриалните площи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се продават индустриалните площи?

mail06:20 | 18.04.2013прегледи 609 коментарикоментари 0


Производственият сектор в поредно тримесечие подкрепи пазара на индустриални площи. Това показват пазарните проучвания на имотната компания Forton, партньор на глобалният консултант Cushman & Wakefield за България и Македония. LEM, швейцарски производител на електрооборудване, обяви, че наема 4 500 кв.м в София за производство. Извън столицата турският производител на какаов ликьор и какао на прах „Алтънмарка“ придоби фабриката за преработка на вълна ADF в Първомай в една от най-забележителните сделки за последната година.
„Това са нови доказателства, че производствените компании виждат позитив от присъствието си в България“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.
Последните сделки са на фона на свито предлагане на индустриални площи. С 12 700 кв.м, изцяло построени за собствени нужди, софийският пазар отбелязва сезонно слабо тримесечие на строителство. Завършените площи бяха с 66% по-малко от завършените в последните три месеца на 2012 г.
В резултат на това процентът на свободните площи се сви до 3.36% от наличните 739 600 кв.м в съвременни складови и промишлени сгради в региона на София.
“Предлагане на нови проекти за продажба или под наем почти няма. Вместо това вече няколко тримесечия наблюдаваме сделки с качествени индустриални активи, чиито собственици спират дейността си и предпочитат да осребрят инвестицията си като продадат или отдадат земята и сградите “, коментира Гюрджиев.
Наемите за качествени индустриални площи в София не се промениха в сравнение с края на 2012 г.
„От една страна, липсата на предлагане подкрепя настоящите нива“, казва Владимир Гюрджиев. „От друга – компаниите не са склонни да инвестират или най-малкото подхождат много предпазливо към нови проекти, поради което инвеститорите са принудени да се придържат към настоящите наемни нива и да предлагат допълнителни стимули на наемателите.“
Очакванията за второто тримесечие на 2013 г. са по-скоро позитивни, стига политическата перспектива да не се влоши след предстоящите на 12 май избори.
 


Тагове: площи, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg