EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се привличат квалифицирани кадри от чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се привличат квалифицирани кадри от чужбина

mail11:10 | 01.09.2023прегледи 576 коментарикоментари 0


Четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на външните работи и на иновациите и растежа, работят за улесняване на процеса за привличане на висококвалифицирани кадри в България.

Премиерът акад. Николай Денков съобщи това на форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, който се проведе в Шумен. 

Висококвалифицираните специалисти могат да ускорят развитието на високотехнологични производства и да повишат тяхната ефективност. Това би довело до ръст на заплатите в нашата страна, посочи министър-председателят. 

„Колкото и кадри да привлечем от чужбина, ако доходите в България останат ниски, те ще търсят възможност за реализация в други държави. Затова наши основни приоритети са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичния бизнес, привличане на българите от чужбина, защото всички искаме да живеем добре в своята държава“, заяви акад. Денков. 

Успоредно с улесняването на достъпа до българския трудов пазар на работна ръка отвън и оптимизирането на сроковете за бизнеса е важна и интеграцията на тези хора, подчерта министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той посочи, че дългосрочното решение на проблема с недостига на кадри е друго - развитие на човешкия потенциал в България чрез програми за преквалификация, чрез дуално обучение, дори чрез релокация на работници и специалисти от един регион в друг. Разчитаме на нови инвестиции за повишаване на ефективността на икономиката, подчерта министър Богданов. 

Университетските консорциуми с участие на бизнеса, изследователските университети, студентските и ученическите практики във фирми са само част от добрите примери за връзка между работодатели и обучавани, които сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Една от най-успешните програми е „Студентски практики“.

В новия програмен период на програма „Образование“ тя ще се награди с още един модул - за дуално обучение във висшето образование. Той ще даде възможност обучението на студентите и изследванията в науката да се интегрират с развитието на бизнеса“, заяви министърът. 

Изграждането на няколко иновационни долини в страната ни е един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа. „Стремежът на министерството е да ребрандира България като място за иновации и правене на бизнес с висока добавена стойност, където се развива  интелектуалният капитал“, каза министърът на иновациите и растежа  Милена Стойчева.

Тя съобщи, че всички договори с одобрените фирми, кандидатствали по процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост, вече са сключени.

221 фирми от Североизточна България получават за проектите си по процедурата „ИКТ и киберсигурност“ общо над 4 млн. лв., а по процедурата „Технологична модернизация“ одобрените компании от региона са 101. Между тях ще се разпределят общо близо 24 млн. лв. 

„В предходния програмен период близо 4400 работодатели от областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище са получили над 120 млн. лв. подкрепа от европейския и от държавния бюджет за инвестиции в запазване, но и в създаване на нови работни места. Благодарение на тези средства около 47 000 работници и служители са получили работа“, заяви по време на дискусията министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя подчерта, че над 1 млрд. лв. са предвидени за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023-2027 година. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038