EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се използват химикали в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се използват химикали в Европа

mail17:00 | 07.02.2013прегледи 325 коментарикоментари 0


Използването на химикали в Европа е станало значително по-безопасно след влизането в сила на регламента в тази област от 2006 година, се посочва в доклад, публикуван днес от Европейската комисия, съобщи пресслужбата на ЕК. По-лесно достъпната информация за химичните вещества на пазара ограничава рисковете от веществата, регистрирани в съответствие с регламента. Тази тенденция се очаква да продължи, тъй като индустрията постоянно работи за намирането на заместители на най-опасните химикали. Дружествата вече са регистрирали 30 601 досиета в Европейската агенция по химикали (ЕCHА), в които са описани приложенията и свойствата на 7 884 химични вещества, произведени или пуснати на пазара. Според проучване на Евробарометър, публикувано днес, 61 процента от европейците са на мнение, че химичните вещества са по-безопасни, отколкото преди 10 години.
В доклада се признават разходите, свързани с прилагането на регламента и въздействието им върху малките и средните предприятия (МСП), но промишлеността също така признава положителните икономически ефекти за своята стопанска дейност. За допълнително насърчаване на конкурентоспособността на европейската химическа промишленост ЕК ще предложи да бъдат намалени регистрационните такси за МСП.
В доклада се стига до заключението, че макар да са необходими някои промени, не е нужно основно преразглеждане.

Основните констатации в доклада са: Прилагането на REACH (регламент за химикалите и тяхното безопасно използване - бел. ред.) може да бъде подобрено чрез повишаване на качеството на регистрационните досиета, по-активно използване на информационни листове за безопасност като основен инструмент за управление на риска и разрешаване на проблеми, свързани с поделянето на разходите на форумите за обмен на информация за веществото (SIEFs).
Съществува възможност за намаляване на финансовата и административната тежест върху МСП, за да има пропорционалност на законодателството и да им се помогне да изпълнят всички свои задължения, свързани със законодателството по REACH.Няма значимо припокриване с други законодателни актове на ЕС. Бяха положени значителни усилия за разработването на алтернативни методи на опитите върху животни, които ще продължат: от 2007 година Комисията е предоставила 330 милиона евро за финансиране на научноизследователската дейност в тази област. Прилагането все още може да бъде подобрено. Тъй като това е отговорност на държавите членки, в доклада се препоръчва те да засилят координацията помежду си. Въпреки че в доклада се установява необходимостта от някои изменения на законодателството, Комисията възнамерява да осигуризаконодателна стабилност и предсказуемост за европейските предприятия. За момента няма предложения за промени на основните принципи на REACH.

Следващи стъпки
През идните месеци Комисията ще организира конференция за прегледа на REACH.
В сътрудничество със страните членки и ЕCHА Комисията е в процес на разработване на пътна карта за оценка и установяване на вещества, пораждащи сериозно безпокойство (SVHC). В пътната карта ще бъдат определени ясни поетапни цели, резултати и разпределението на работата между Комисията, държавите членки и ECHA с цел всички важни познати вещества, пораждащи сериозно безпокойство, да бъдат вписани в списъка с кандидат-веществата до 2020 година.
Комисията ще разгледа и възможността за по-голямо намаляване на таксите за МСП, за да осигури по-равномерно разпределение на финансовия ефект от регистрацията.

Контекст
REACH е регламентът за регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали. Предмет на прегледа на REACH е цялостното функциониране на REACH и постигането на неговия единствен по рода си набор от цели - високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда, насърчаване на алтернативни методи за оценка на опасностите от веществата, както и свободно движение на химичните вещества на вътрешния пазар и в същото време подобряване на конкурентоспособността и иновацията.
От 1999 до 2009 година химическата индустрия на ЕС отбеляза малко по-висок растеж от средния за всички производствени сектори и вече в голяма степен се възстанови от кризата от 2008 година. Тази индустрия има положително търговско салдо и постига особено добри резултати в сектори с голям марж на специални химикали. През 2003 година, когато бе направено предложението за REACH, ЕС беше най-големият пазар на химикали в света с около 30 процента от световните продажби на химически продукти. Днес тази стойност възлиза на около 21 процента, като Китай вече е
най-големият пазар на химикали. Въпреки това ЕС продължава да бъде най-големият износител на химикали в света и през последните години оборотът на сектора като абсолютна стойност е нараснал.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg