EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се вари динен мед /маджун/ ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се вари динен мед /маджун/ ?

mail08:10 | 14.08.2019прегледи 813 коментарикоментари 0


Динен мед /маджун/ ще варят на 25 август жителите на силистренското село Смилец в местност край селото, съобщават от кметството.
Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед /маджун/ е от читалището "Светлина-1906". За организацията на проявата подкрепа оказва и Силистренската община. Привлечени са млади хора.
Подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес "от нивата - до тавата" е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана. За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Ще има ревю на народни носии и накити за деца до 10 години и конкурсна фолклорна програма.
За да се приготви диненият мед /маджун/, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход за дима.
Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg