EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как немските фирми оценяват България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как немските фирми оценяват България?

mail16:12 | 26.04.2016прегледи 938 коментарикоментари 0


Сферите, които пречат на работата на чуждестранния бизнес в България, са неефективното публично управление, правната система, липсата на политическа и социална стабилност, непрозрачност на обществените поръчки, отсъствието на реформи в образованието, корупцията и престъпността, ниската квалификация на работната ръка. Това показва анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/. Проучването е правено от 1 до 28 февруари тази година.
В сравнителен план с останалите 16 страни от ЦИЕ, участвали в проучването, България е с под средната оценка за работата на публичната администрация, като няма нито един от респондентите, който да е заявил, че е много доволен от нея. По показателя "правна сигурност" страната е на предпредпоследно място спрямо държавите от ЦЕИ. В класацията сред шестнайсетте България е на първо място по цената на работната ръка - тя е най-евтина. В националната анкета сред членовете на камарата преобладава сдържан оптимизъм на компаниите за разкриване на нови работни места през тази година, половината от анкетираните не са склонни да инвестират допълнително през 2016-а.
По последни данни на германското министерство на икономиката двустранната търговия за 2015 г. се е увеличила с 6,5 на сто спрямо предходната и е в размер на  6,3 млрд. евро. За 2015 г. по данни на БНБ германските инвестиции у нас са "на плюс" - 175 млн. евро, при минусови стойности - 275 млн. евро през 2014 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg