EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как действа CCI, която поема случая КТБ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как действа CCI, която поема случая КТБ?

mail07:00 | 13.11.2014прегледи 1819 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Швейцарската компания CCI ще разследва къде са изчезналите от КТБ пари, които станаха причина банката да бъде обявена в несъстоятелност. Това ще е първият случай в България, по който компанията ще работи.

CCI AG е основана през 2008 г. в Швейцария. Компанията предоставя на корпоративния сектор услуги в областта на конкурентното корпоративно разузнаване (Competitive Corporate Intelligence). CCI ползва доказани методи и кибер-технологии, разработени и успешно прилагани от правителствените разузнавателни организации. Тези методи са променени и адаптирани за търговско приложение, с акцент върху правното и етично събиране на разузнавателни данни, без използване на неморални техники за събиране на информация.

Екипът се състои от бивши служители, минали през ФБР, МОСАД, разузнаването на Израел, генерали от армейските спецслужби, сътрудници на Интерпол. В мениджмънта на компанията участва и адвокат Александър Пелев, когото публиката помни като лице на новините на bTV. По думите му, CCI разкрива финансови потоци, отклонени от престъпни кръгове, пране на пари, злоупотреби в особено големи размери, а в момента се работи по особено голяма кражба от банка в страна от бившия СССР.

Знаков случай на разкрита измама

Същата швейцарска компания проведе щателно разследване по случая с обявената в несъстоятелност на борсата за търговия с криптовалута Mt.Gox, която по първоначални данни нанесе загуби на хиляди инвеститори за над 850 000 биткойна, на приблизителна стойност $474 млн.

Най-популярният сайт за продажба на биткойни спря своята дейност на 7 февруари 2014 г., след като съобщи за пробив в сигурността, описан като „податливост в операциите”. На 28 февруари японската компания, която управлява сайта, обяви банкрут.

CCI започва разследване на 24 февруари 2014 г., използвайки интернет инструменти за разследване чрез публично достъпни източници (OSINT – Open Sourse Inteligence). Разследването се води от д-р Амит Щайнхарт, главен анализатор в CCI. Конкретна причина за възникване на подозрения, че нещо не е наред, е частен случай на служител на CCI, лично станал жертва на фалита на Mt.Gox. След кратко проучване служителят установява, че има множество подобни на неговия случаи и компанията решава да задълбочи разследването.

Експертите на CCI се фокусират върху предполагаемо участие на някои банки в аферата Mt.Gox. Разследващите бързо установяват, че парични трансфери, които са били извършени чрез няколко различни банки, не са достигнали до сътоветните клиентски сметки в системата на Mt.Gox. Това се случва преди обявяването на процедурата по несъстоятелност на Mt.Gox. Също така, разследването повдигна въпроса, дали отделни банки в страни като Полша, Япония, Швейцария, Германия, САЩ, Канада и Великобритания са имали предварителна информация за финансовото състояние на Mt.Gox - доста преди откриването на самата процедура по несъстоятелност. Анализаторите на CCI стигат до това заключение, след като установяват подозрителна обвързаност между членове на персонала на тези банки и свързани с Mt.Gox лица.

В хода на разследването служителят на CCI успява да си върне $20 000.

В неговия случай, - както и в десетки други подобни, - парите, депозирани от клиенти на Mt.Gox между 25 януари и 25 февруари 2014 г. (приблизително $120 млн.) са били обявени от банките като преведени в съответните сметки в системата на Mt.Gox. Въз основа на събраните от CCI данни обаче, тези транфери никога не са били осъществени. Парите на клиентите никога не са достигнали нареденото от собствениците на сметките местоназначение.

CCI също така анализира структурата на Mt.Gox. По всичко изглежда, че борсата за криптовалута е управлявана от структура, в която служителите и авоарите са разпределени в няколко различни фирми, а Mt.Gox изпълнява ролята на координатор между тях.

Българският казус

„Дали обявената сума, която ще се търси в КТБ е 4 милиарда лева или не, засега по това сме настроени консервативно, трябва да изчакаме по-убедителни данни след като фалитът бъде обявен официално”, заяви Александър Пелев в ефира на телевизията, за която по-рано работеше. Според него, днес при движението на пари, което става по електронен път, винаги оставят следи, особено при големи суми. Парите не са изчезнали, те са или някъде под формата на реални суми, или са инвестирани и това също може да се установи.

Намесването на швейцарската компания обаче не мина без сътресения, предизвикани от български политик. Наложи се вицепрезидентът и член на Борда на директорите Амит Щайнхарт да уточни, че CCI AG при никакви обстоятелства не приема и не изпълнява ангажименти на политически субекти и партии. Повод за опровержението бе изявление на лидера на "Другата България" Божидар Томалевски, който обяви, че до дни ще бъде сключен договор със CCI за разплитане на случая КТБ.

„На база на досега събраната информация и предварителното проучване на казуса сме уверени, че можем с успех да разследваме финансовите операции, довели КТБ до сегашното й състояние. Специфичните методи на CCI AG и опитът на нашите експерти ни позволяват да проследим движението на парите на вложителите в и извън България, включително и ако са прехвърлени на трети лица, в офшорни зони или на фиктивни финансови институции. При ангажимент на CCI AG по случая ще бъде изготвен доклад за местонахождението на активите и препоръки за действията, с които да бъдат възстановени възможно най-голяма част от тях", посочи Щайнхарт в писмо до медиите.

Кой може да наеме реално компанията, за да извърши своите проучвания? Според Пелев за предпочитане е това да са лица, ангажири от частния сектор, а не с партийни структури. 

Според експерти трябва да се има предвид, че дори и фирмата да намери нужните факти около състоянието на КТБ, както и виновниците за това, все още не е ясно дали те ще са от значение за българската Прокуратура.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg