EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да ядем по-малко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да ядем по-малко

mail17:35 | 07.12.2017прегледи 10144 коментарикоментари 0


Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад. По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, пише Дейли Мейл. Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.

По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към „гладното” състояние. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус. След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време.

Освен това ароматат и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от „празния” гел. В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити. Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка. /БГНЕС, РИА-Новости

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156