EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да се запазят местните сортове вино?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да се запазят местните сортове вино?

mail09:01 | 27.02.2017прегледи 942 коментарикоментари 0


Местните български сортове вино трябва да бъдат презентирани по света. На това мнение са чуждестранните лектори от Франция и Гърция, които участваха в дегустациите на Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“.

Френският дегустатор Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на  на неправителствената организация „Wine Mosaic“, чийто член е от 3 години. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучването на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в около 70% от производството на Дионисиевата напитка в света. „Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. На изложението „Winesud“ в Монпелие, Франция са били представили вина от 6 държави – Франция, Ливан, Турция, Испания, Португалия и Италия. Предстои представянето им в Лондон, Будапеща, а през следващата година в САЩ и Канада.

Според Пол Демелнер, който е член на международното жури на „Винария 2017“ българските сортове Мавруд и Мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

От своя страна гръцкият енолог Константинос Бакасиетас презентира потенциалът на гръцките и балкански сортове и начинът на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как почти загубени сортове, ги намират в малки стопанства, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.   


Тагове: вино, сортове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg