EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как да разпознаем фалшивия оцет?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да разпознаем фалшивия оцет?

mail12:09 | 13.09.2016прегледи 1035 коментарикоментари 0


Според данни на НСИ над 55% от хората в България използват фалшив оцет, който само наподобява на истински, съобщават медии. Вместо оцет потребителите купуват т.нар. имитиращи продукти, които се произвеждат от синтетична оцетна киселина, за която като суровина се използват петролни деривати. Най-големите производители на синтетична оцетна киселина са гигантите в петролната и химическата промишленост „Бритиш петролиум кемикълс и селаниз“.
По закон в България под наименованието „оцет” в търговската мрежа може да се предлагат само продукти, получени чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Изкуственият заместител, който масово се купува, съдържа Е250, което е синтетична оцетна киселина.

В ново проучване на асоциацията „Активни потребители“ са анализирани етикетите на 25 синтетични заместители на оцет закупени от супермаркети в София и Пловдив по три показателя:

-съдържа ли етикета изображения на плодове, зеленчуци, салати и т.н.;

-съдържа ли етикета информация/препоръка за консервиране;

-съдържа ли етикета друга графична или съдържателна информация, която може да подведе потребителя.

Основни констатации от изследването 

1. Използване на подвеждащи изображения на етикетите: изображения на плодове, изображение на дете, снимки на туршия.

2. Препоръка за консервиране - само 4 от 25 продукта не съдържат препоръка за консервиране на етикетите си. Всички останали по един или друг начин ясно заявяват, че съответният продукт е подходящ за консервиране.

3. Подвеждащи надписи - различни по цвят и големина шрифтове, неправилно изписване на оцетната киселина, графични трикове.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg