EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как да получим SMS за имотна сделка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да получим SMS за имотна сделка

mail07:40 | 14.02.2013прегледи 1442 коментарикоментари 0


В действие е нова информационна услуга за SMS оповестяване при имотни сделки. Услугата е на Агенцията по вписванията и представлява възможност за получаване на уведомителни кратки текстови съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания на имотни сделки.
„На практика, когато някой се опита да се разпореди с даден недвижим имот и бъде направено вписване за сделка, съответният регистриран съсобственик ще получи до една минута SMS с уведомление, че някой се разпорежда с имота му”, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.

При представянето на услугата, в Агенцията по вписванията, министър обясни още, че новата методика се предоставя на гише или чрез регистрация в интернет – страницата на Агенцията по вписванията - http://sms-imot.registryagency.bg, като се заявява лично или с нотариално заверено пълномощно.
В системата за SMS оповестяване се въвеждат трите имена, дата на раждане, ЕГН/ЕИК/ЛНЧ (до 10 броя) и мобилен телефон, на който потребителят желае да получава SMS. Съобщението е на стойност една стотинка, а абонаментът е в пакет – за 6 лв., за две години.
„Новата услуга е поредната в рамките на последователните усилия на правителството за осигуряване на по-сигурна среда за гражданите и фирмите”, каза още министърът на правосъдието. „Услугата ще предотврати кражбите на недвижими имоти и на практика по лесен начин всеки, който има недвижим имот ще може да се регистрира и в случай, че някой се опита да се разпореди с неговия имот, ще се предотврати кражбата.”
SMS-обслужването дава възможност и за превантивна реакция в случаите, когато бъде издаден заверен препис на нотариален акт или друг документ за собственост – в рамките на половин час собственикът на имота получава съобщение за това, че някой е получил препис и той може да реагира незабавно на конкретен телефон в агенцията.
Подаденото заявление за регистрация, промяна или заличаване, когато е на хартиен носител, се съхранява в архива на съответната Служба по вписванията. Срокът за съхраняване на архива е 2 години.

 


Тагове: SMS, имот, сделка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101