EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ваучерите за храна помагат на бизнеса?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ваучерите за храна помагат на бизнеса?

mail12:20 | 07.08.2022прегледи 2785 коментарикоментари 0


Ваучерите за храна са една от най-често разпространените социални придобивки в България. Те се приемат с високо одобрение от служителите, лесни са за предоставяне от работодателите и са освободени от данъци и такси. 

Ваучерите са бърз и удобен начин за всеки работодател да подкрепи служителите си като им предостави месечна сума за храна в допълнение на заплатата под формата на ваучери. Възможността е достъпна за всяка фирма, без значение от броя на служителите и населеното място.

Ако вашата фирма все още не се е възползвала от тази възможност, в статията ще научите най-важните неща за ваучерите за храна.  

Какво трябва да знаят работодателите?

Какво представляват ваучерите

Ваучерите за храна са платежно средство, което има защита, подобна на тази на парите. Могат да се използват за хранителни продукти, безалкохолни напитки и в заведения за хранене. Отпечатват се само от лицензирани фирми за ваучери за храна, за да отговарят на всички изисквания, регламентирани в специална наредба на Министерството на финансите. За да започнете да предоставяте ваучери е необходимо да сключите договор с такъв оператор и регулярно да пускате своите заявки.

Важно е да знаете, че ваучерите за храна не се облагат с данъци или осигуровки и за работодателите, и за служителите. По този начин предоставянето на добавката е изгодно и за двете страни.

Заради това ако решите да увеличите заплатите на вашите служители със 100 лв., това ще натовари и двете страни с данъци, а ако го направите под формата на ваучери - няма да има такива.

Максималната месечна сума, която можете да предоставяте на служителите си без облагане е до 200 лв. месечно. Според законодателството сте длъжни да предоставяте една и съща сума на всички служители във фирмата - работещи на трудов договор или на договор за управление. Не е задължително да поръчвате ваучери месец за месец - можете да направите поръчка за няколко месеца наведнъж за ваше улеснение.

По-голяма мотивация и продуктивност на служителите

Като всяка социална придобивка, ваучерите за храна ще направят вашия екип по-мотивиран и отдаден на работата си. За разлика от здравната застраховка, която се използва само при необходимост, това са средства, които ще могат да харчат всеки месец. Все повече работодатели избират да предоставят максималната сума от 200 лв. или близка до нея, което за служителите е съществена добавка към заплатата.

Изравняване на силите с конкурентите

Тъй като ваучерите за храна са популярна придобивка, най-вероятно вашите конкуренти също са ги включили в социалния пакет за служителите си. Това има значение в процеса на подбор на нови кадри, както и за да задържите служителите, които вече са били с вас няколко години.

Добра идея е да проучите дали конкурентите ви предоставят ваучери и каква е сумата - по този начин ще сте сигурни, че не предлагате по-малко на своите служители.

Предимства на ваучерите за храна за служителите

Вече споменахме, че ваучерите за храна са освободени от данъци и за служителите, което безспорно е най-големият им плюс. Така те са естествена добавка към заплатата, който винаги е полезна - хранителните продукти са едно от най-големите пера в бюджета на всяко домакинство.

Най-често хората използват ваучерите за седмичното си пазаруване или за обяда си по време на работната седмица. Те имат голям избор от обекти в цялата страна - от големи търговски вериги и популярни ресторанти до малки магазинчета в близост до работните им места. 

Всеки обект, който приема ваучери, има стикер от фирмата оператор. Лесно можете да се провери и онлайн кои са обектите, които приемат ваучери. По този начин служителите могат да открият нови магазини и ресторанти, които да опитат.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg