EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как банките да плащат за кризите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как банките да плащат за кризите

mail16:52 | 08.06.2010прегледи 896 коментарикоментари 0


Финансовите министри на страните членки на ЕС търсят днес консенсус по въпроса как да накарат банките да плащат за финансови кризи, след като усилията на най-развитите световни икономики да се въведе глобален данък на банките не успяха, предаде Reuters.
В Европа започва да се оформя съгласие за това, че банките трябва да бъдат облагани за разходите по финансовите кризи. Въпреки че ЕС бавно напредва по тези мерки, които ще намалят печалбите на банките, все още не е постигнато единомислие за начина, по който това да става.
В края на миналата седмица финансовите министри от Г-20, обединяваща богати и развиващи се страни, изоставиха плановете за облагане на банките с глобален данък, след като срещнаха съпротивата на Япония, Канада и Бразилия.
Така ръкавицата бе хвърлена на ЕС, който сам трябва да реши този въпрос. Голяма част от европейските лидери се съгласиха с облагането на банките, но европейски дипломати посочиха, че различията едва ли ще бъдат преодолени днес.
Финансовите министри на ЕС обаче се споразумяха да дадат по-големи правомощия за проверка на европейската статистическа служба Евростат, за да се предотврати подаването на подвеждащи статистически данни за финансовото състояние на страните членки, както се случи с Гърция, предаде ДПА.
През октомври Атина породи криза в еврозоната, която срина еврото. Тя започна, след като новоизбраното гръцко социалистическо правителство призна, че предходният консервативен кабинет сериозно е занижил дефицита на страната.
За да се избегне повторение на този сценарий, Европейската комисия предложи Евростат да има одитни правомощия във връзка с данните, предоставяни от страните членки на ЕС. Сега тази информация се приема без допълнителни проверки от статистиците на европейската статистическа служба.


Тагове: банки, криза, данък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg