EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как АМ „Струма“ ще модернизира Кресна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как АМ „Струма“ ще модернизира Кресна

mail06:35 | 14.09.2017прегледи 9469 коментарикоментари 0


Изграждането на лот 3.2 от АМ „Струма“, съгласно източния вариант Г10.50 ще позволи модернизиране на Кресна. Това е исторически шанс за общината и ще е груба грешка, ако хората не се възползват от него, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на инвестиционното предложение за обект: „Подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма” в община Кресна.

При реализация на този вариант за преминаване на магистралата се предвижда в Кресна да се изградят две големи площадки за търговия и отдих. Едната площадка ще е на обходния път на Кресна в посока Кулата, а другата е по новото трасе, което ще се изгражда и е на 2 километра след пътен възел „Кресна“, пътувайки за София. Площадките ще са с площ около 30 декара, уточни инж. Атанасов и добави, че и двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента. Връзката на града с магистралата ще става посредством пътни възли и кръстовища. Инж. Атанасов бе категоричен, че ще се гарантира обслужването на населението посредством съществуващите и в момента автобусни линии, както и че няма предпоставка за поскъпване на билетите за тях. „Няма лесен вариант за изграждането на магистралата, но източният е най-оптималната възможност и компромисен вариант по отношение на екологията в района, интересите на гражданите и финансирането на обекта. Никой не е взел еднолично решение за строителството на отсечката. Всички варианти са разгледани и предложенията са отчетени“, посочи инж. Атанасов. Най-важната цел е Е-79 да не става „гробница“, където десетки хора губят живота си в катастрофи. Това не бива да продължава. Отворени ни сме за диалог, разговори, оптимизация, но връщане назад няма, заяви председателят на Управителния съвет на АПИ.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, призова да се спре заиграването със страховете на хората в Кресна „Трябва да намерим оптимално решение, за да спрем тежките катастрофи в Кресненското дефиле, а това може да стане само с направата на магистрала. Най-бързият и лесен вариант за реализация е източният вариант, за спрем смъртта“, призова Тодоров.

Ако не реализираме АМ „Струма“ или тя заобиколи Кресна, рискуваме да обречем региона на тежки изпитания – обезлюдяване, липса на инвестиционен интерес и перспектива, е мнението на експертите. Кметът на община Кресна Николай Георгиев е категоричен, че АМ „Струма“ трябва да се дострои, не само защото ще загубим пари от ЕС или защото е приоритет на държавата, а защото ще допринесе за развитието на Кресна и Югозападна България.


Тагове: Кресна, АМ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg