EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казахстан предлага на ЕС сътрудничество за Ц.Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казахстан предлага на ЕС сътрудничество за Ц.Азия

mail13:35 | 06.06.2023прегледи 509 коментарикоментари 0


Казахстан предлага ЕС да разработи стратегия за транспортно-логистично сътрудничество с Централна Азия. Това обяви президентът на Казахстан Касъм Жомарт-Токаев на проведената в киргизстанския град Чолпон-Ата среща на върха между Централна Азия и ЕС, предаде ТАСС. 

"Казахстан е готов за съвместна работа с европейските партньори за развитието на Транскаспийския транспортен маршрут (Китай-Казахстан-Азербайджан, който впоследствие се разклонява към Грузия и Турция, а от там към европейските страни - бел. р.) с Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и мегаинициативата "Глобал Гейтуей" (Global Gateway)", каза още Токаев. 

По-рано този месец бе представен анализ на транспортните връзки между Европа и Централна Азия, свързани с маршрута преминаващ през територията на Южен Казахстан, определен за най-устойчивия вариант.

Президентът на Казахстан отбеляза още, че според предварителните оценки общите инфраструктурни нужди за значително подобрение на Централната транскаспийска мрежа се оценяват на 18,5 милиарда евро.

По време на разговорите Токаев е поискал съдействие за осигуряването на стабилни доставки на петрол през Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC), чийто маршрут започва от залежите в Каспийско море, но преминава през територията на Русия.

"В момента 80 на сто от износа на казахстански петрол за Европа се осъществява чрез Каспийския тръбопроводен консорциум. Изхождаме от общите интереси, разчитаме на по-нататъшната подкрепа от страна на Европейския съюз за осигуряване на дългосрочни и стабилни доставки чрез този стратегически важен нефтопровод", каза още Токаев. Той отбеляза, че енергийният сектор обикновено заема един от ключовите ниши във взаимодействието на Казахстан с ЕС.

Токаев посочи, че страната му работи и за диверсифициране на маршрутите. "В тясно сътрудничество с азербайджанските партньори ние също развиваме Транскаспийския маршрут", добави той. В началото на текущото година беше прокарана казахстанската петролна линия Актау (пристанищен център на Казахстан на Каспийско море) – Баку – Тбилиси – Джейхан с обем 1,5 милиона тона годишно.

Казахстанският президент увери, че се работи и по проекта за доставка през транскаспиисйките тръбопроводи и до грузинското пристанище Батуми. Там петролът може да бъде натоварен на кораби и да достига през Черно море до различни европейски дестинации. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158