EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казахстан и Русия очертаха трасето на бъдещ газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казахстан и Русия очертаха трасето на бъдещ газопровод

mail08:40 | 23.05.2023прегледи 710 коментарикоментари 0


Казахстан и Русия очертаха трасето на бъдещ газопровод, който да даде възможност и на двете страни да пренасят газ помежду си, както и да изнасят за Китай, съобщи казахстанският министър на енергетиката, цитиран от Ройтерс.

Тръбата ще даде възможност на Русия да изнася природен газ в Азия, като същевременно осигури доставки за северните, източните и централните части на Казахстан, посочва агенцията.

"Обсъдихме въпроса за газопровод от Русия през северните територии на Казахстан до Китай и постигнахме предварително споразумение за трасето. Условията по строежа са в процес на обсъждане", заяви министър Алмасадам Саткалиев без да дава подробности.

Русия отдавна опитва да изгради газов съюз с Казахстан и Узбекистан, за да гарантира доставките между трите страни и до други купувачи, например Китай. Това става особено необходимо на фона на спада на руските доставки за Европа, които до преди началото на войната в Украйна съставляваха повече от половината от руския износ, но след това спаднаха драстично.

Русия води интензивни преговори и с Китай за изграждане на втора тръба към газопровода "Силата на Сибир" с годишен капацитет от 50 милиарда куб.  м газ, за да компенсира спирането на транзита по "Северен поток 1", чийто капацитет беше 55 милиарда куб. м годишно. Разговорите обаче буксуват и засега прогрес няма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160