EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кабинетът прекъсна важни икономически реформи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кабинетът прекъсна важни икономически реформи

mail08:47 | 12.03.2010прегледи 737 коментарикоментари 0


Седем месеца след като пое властта с обещания за радикална промяна, българското дясноцентристко правителство прекъсна важни икономически реформи, рискувайки да предизвика продължителна стагнация в най-бедната страна члена на ЕС, пише днес в обширен анализ агенция Reuters.
Въпреки че за държавните финанси на България на много места се говори като за едни от най-здравите сред страните от Източна Европа,криза по подобие на гръцката да е малко вероятна, анализатори твърдят, че временното спиране на реформите и популистката склонност на кабинета ще означават повече усилия и по-бавно възстановяване.
През февруари правителството на премиера Бойко Борисов отстъпи пред нарастващата обществена съпротива и замрази плановете за здравна реформа, включваща закриване на
неработещите болници, както и вдигане на пенсионната възраст.Правителството обеща повече пари на пенсионерите на възраст над 75 години и субсидии на протестиращите производители на тютюн.
Освен съкращаването на персонала в министерствата, данъчните и митническите служби до момента София не е съумяла да даде начален тласък на обещаната мащабна реформа на раздутия държавен сектор.
За да компенсира липсата на реформи за икономии на разходи и да задържи бюджетния си дефицит на ниско равнище, кабинетът на партия ГЕРБ на Борисов забави плащания за стотици милиони евро на доставчици и връщането на данъци на компании, предизвиквайки протести, отбелязва Reuters.
За да навакса липсата на реформи, които да напълнят държавния бюджет, кабинетът на ГЕРБ забави плащането на стотици милиони евро на фирми-изпълнители и на дължимото ДДС, което доведе до остра реакция на бизнеса."Сякаш просто гасят пожари," посочва Станислав Стоянов от независимата агенция "Алфа рисърч". "Има големи очаквания за реформи, но политиката е хаотична и това изяжда подкрепата. Голяма част от населението гласува за ГЕРБ с очаквания за ясни мерки, които да изведат България от кризата."Проучване на "Алфа рисърч" за миналия месец показа, че популярността на кабинета е спаднала с 13,3% от миналия август до 45,7 на сто. Според анализатори основната причина за спада са зле планираните и недостатъчно ефективно оповестените реформи на здравеопазването и пенсионната система.Повечето българи, коментира още Ройтерс, не виждат алтернатива на ГЕРБ, след като правителството на социалистите бе свалено от властта по обвинения за липса на компетентност и неефективна борба с корупцията и престъпността.Нарастващата безработица, която достигна 9,9% през януари, увеличава натиска върху кабинета за отпускане на фискалния колан, но министър-председателят предупреди тази седмица, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото ще позволи отпускане на бюджета и повтаряне на гръцкия сценарий.Проучванията показват, че във всяко пето домакинство в България някой е загубил работата си или заплатата на някой от работещите е намаляла или се изплаща със закъснение. Икономисти твърдят, че България ще се възстанови по-бавно от останалите източноевропейски държави и прогнозираха почти нулев растеж за 2010 г.Възможността за сравнително облекчение би могла да дойде от притока на свеж капитал от обещаните помощи от ЕС в размер на 11 милиарда евро до 2013 г., заключава Reuters.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg