EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кабинетът плаща $44 млн. за своя Airbus

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кабинетът плаща $44 млн. за своя Airbus

mail17:55 | 30.09.2009прегледи 877 коментарикоментари 0


Единият от двата самолета Еърбъс, договорени от предишното правителство за Авиоотряд 28, ще бъде запазен, а другият - върнат. Това реши днес кабинетът в резултат на проведените преговори с „Би Ейч Еър” ООД и „Дойче банк” по доставката на двата употребявани самолета.
„Избрахме по-малката от двете злини”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на пресконференция след края на заседанието на Министерския съвет и допълни, че предстои сключването на съответното споразумение с лизингодателя и финансовата институция. След преговорите те са декларирали готовността си да се откажат от предявяването на претенции за щети, които биха били твърде високи. Около 14,5 млн. лв. са платени до момента за двата самолета, като средствата, дадени за единия от самолетите, ще бъдат приспаднати от плащанията за другия.
Сумата, която няма да може да бъде възстановена по сделката, е около 1 млн. долара. Цената за придобития Airbus остава 44 млн. долара. Той ще бъде основен правителствен самолет и ще може да се използва след около 2 седмици. Оригиналната бройка на местата в новопридобития самолет е 140, но след приспособяването му за държавни нужди, той разполага с 88 места. Цялостно преоборудване би струвало над 1 млн. долара, затова то няма да бъде правено, посочи министър Цветков. Досегашният основен превозвач Ту 154 ще остане резервен за срок от една до три години. Министър Цветков не изключи възможността след края на този срок той да бъде продаден. Във връзка с взетото днес решение ще се пристъпи и към преструктуриране на състава на Авиоотряд 28.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098