EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

К. Пенчев: Държавата има сили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

К. Пенчев: Държавата има сили

mail12:10 | 04.08.2011прегледи 668 коментарикоментари 0


Моят призив е, нека този спор да бъде решен в максимално кратки срокове, за да внесе спокойствие на пазара, заяви пред Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев по повод казуса "Лукойл".
Заповедта на директора на Агенция "Митници" за отнемане на лиценз е предварително изпълнение, каза омбудсманът. В момента казусът се върти именно около предварителното изпълнение. В "Лукойл" се приема, че има лиценз, че е спряно отнемането на лиценза. Много колеги считат, че при спирането на заповедта, може да се работи. Моето лично мнение, че това не е така. Тук случаят е различен. Моето мнение е, че трябва да се изчака да мине цялата процедура. Всеки един акт подлежи на обжалване, категоричен бе Константин Пенчев. По този казус аз нищо не мога да направя, каза още той.
Пенчев припомни, че когато още е бил председател на ВАС и се приемала наредбата за въвеждане на такива уреди за отчитане, от фирмите доставчици на гориво са обжалвали приемането й. "В крайна сметка се прие тази наредба и всеки участник на пазара трябва да се съобрази с нея в сроковете, в които тя е дала". На 31 август съдът трябва да се произнесе към целия спор, дали правилно се е отнел лиценза или не.
За предложението на МТСП да се глобява и работника, който е започнал работа без договор омбудсманът заяви, че държавата има достатъчно сили и средства да накара некоректните работодателите да спазват законите. "Не трябва да прехвърляме тази тежест на хората. Държавата е по-силна от всичко". Според Пенчев въпросът е трябва ли всички ние да участваме в борбата за правовата държава. Всеки сам трябва да се бори за правова държава, но трябва да се премисли много сериозно тази идея, поясни той.
За прилагането на референдумите в решаване на спорни въпроси в обществото омбудсманът заяви, че е крайно време да прибегнем към тази форма на демокрацията. За шистовия газ обаче едва ли сме точно подготвени да кажем да или не. Що се отнася до броя на депутатите, това е работа на Велико Народно събрание. Това са такива едни конкретни въпроси. Конституция, например, с референдум не може да се гласува. Това е абсурдно.
Има много жалби срещу обществени доставчици, като "Топлофикация", например, посочи Константин Пенчев. Противоречива е тук съдебната практика, има съмнения за корупция. Въпросът е дали периодични плащания трябва да бъдат плащани на равни срокове, но и на равни суми. Трябва веднъж завинаги да се реши, да се знае, а не хората да зависят от настроението на съдиите.
"Омбудсманът не може да защитава гражданите от всичките отношения, в които влизат. Мога да ги защитавам само в отношенията им с администрацията", обясни правомощията си националният омбудсман. /БГНЕС

 


Тагове: Пенчев, съд
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017