EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

К. Георгиева - кандидат на ЕС за шеф на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

К. Георгиева - кандидат на ЕС за шеф на МВФ

mail11:35 | 03.08.2019прегледи 696 коментарикоментари 0


Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.
    След втори кръг на гласуване, при който Георгиева се оформи като категоричен победител, нейният единствен съперник, холандецът Йерун Дейселблум, заяви, че приема резултата. Той я поздрави в Туитър "за постигнатия резултат на гласуването" и й пожела успех.
    "Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес. Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.
    "Поздравления за Георгиева, че беше избрана за европейски кандидат за ръководител на МВФ. При нарастващото световно напрежение е наложително утвърждаването на МВФ като символ на мултилатерализма", заяви председателят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену.
    Българската кандидатка, която беше подкрепена от Франция и страните от Юга, се очаква да бъде официално предложена тази есен за кандидат на ЕС за приемник на Кристин Лагард, която става президент на Европейската централна банка.
    Георгиева и подкрепеният от Германия Дейселблум бяха последните двама кандидати за заемания по традиция от европеец пост след оттеглянето на финландеца Оли Рен, на испанската министърка на финансите Надя Калвиньо и Мариу Сентену.
    За да бъде Георгиева избрана за генерален директор на МВФ обаче, останалите членове на фонда трябва да направят за нея изключение от правилото възрастта на генералния директор да не надхвърля 65 години при назначаването му. На 13 август българката ще навърши 66 години, отбелязва АФП.
    Поради липсата на консенсус между европейските страни, френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, който бе натоварен да ръководи обсъжданията за определяне на европейски кандидат, реши вчера да подложи кандидатурите на гласуване от страните членки - безпрецедентна процедура за определяне на европейски кандидат, който да застане начело на МВФ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4071