EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йоханес Хан: Запазват се парите за кохезия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йоханес Хан: Запазват се парите за кохезия

mail14:23 | 18.06.2023прегледи 583 коментарикоментари 0


През следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще публикува преглед на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз - документът, който определя горните граници на разходите на Съюза от 2021-ва до 2027 г. 

Това съобщи европейският комисар за бюджет и администрация Йоханес Хан на среща с министър-председателя акад. Николай Денков. Гостът разговаря също с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Очаква се да бъде направено и предложение за ревизия. Тя обаче няма да засяга средствата, предвидени за Кохезионния фонд и Общата селскостопанска политика.

Междинният преглед на Многогодишната финансова рамка се налага от множеството кризи, които нямаше как да бъдат предвидени при нейното приемане през 2020 г. – последиците от пандемията от COVID-19, войната в Украйна и свързаната с тези две събития инфлация, обясни еврокомисарят. 

Предвижда се да се създадат нови финансови инструменти. Европейската комисия ще предложи например Европейски фонд за суверенитет, който да финансира компании с дейност в стратегически за ЕС области. Целта е да се ускори индустриалното и технологично развитие на Европа в сфери с висок потенциал като зелените и биотехнологиите, прехода към цифрова икономика. Очаква се също да бъде въведена по-голяма гъвкавост при използването на средствата от Европейския фонд за регионално развитие. 

Пред комисаря Йоханес Хан министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посочиха като основен приоритет на правителството присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Премиерът подчерта също усилията на България да отговори на критериите за членство в Еврозоната. 

По отношение на изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост българският вицепремиер заяви, че най-неотложната задача пред страната ни е да завърши изпълнението на етапите и целите, включени във втория транш, така че България да получи второ плащане тази година. 

Еврокомисарят Йоханес Хан приветства сформирането на редовно българско правителство с ясна европейска ориентация и обеща подкрепа от ЕК. 

Европейският комисар по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан е на кратко работно посещение в България днес. Това е първата официална визита на европейски комисар у нас след встъпването в длъжност на новото редовно правителство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg