EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йордания екзекутира двама джихадисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йордания екзекутира двама джихадисти

mail09:10 | 04.02.2015прегледи 973 коментарикоментари 0


Йордания екзекутира двама екстремисти в отговор на убийството на неин пилот, извършено от групировката „Ислямска държава“, предаде радио Voice of America. Сред екзекутираните екстремисти е Саджида ал Рашави – иракчанка, която бе осъдена за смърт за ролята й в самоубийствен атентат в Аман от 2005 г. „Ислямска държава“ по-рано поиска нейното освобождаване. Екзекуцията й бе извършена ден след като в интернет се появи видеоклип, на който се вижда как джихадистите изгарят жив йорданския пилот. Той бе пленен в края на декември миналата година, след като самолетът му падна в Сирия, докато е нанасял въздушни удари по позиции на групировката.
Също така екзекутиран е Зиад ал-Карбули, известен с прозвището Абу Хедиф и сподвижник на лидера на „Ал Кайда“ Абу Мусаб ал-Заркауи, който беше ликвидиран през 2007 година от йорданските специални служби. Във вторник йорданските власти обявиха намерението си да приведат в изпълнение смъртните присъди на шестима осъдени за терористична дейност. По-рано „Ислямска държава“ поиска освобождаването на Саджида ар-Ришави в замяна на живота на японския журналист Кенджи Гото. Това не се случи и Гото бе убит от екстремистите.

В провинцията, където е роден екзекутирания от „Ислямска държава“ пилот Муаз ал-Касасбех – ал Карак са избухнали безредици, съобщава РИА Новости.
Гражданите излязоха на улиците, протестирайки срещу зверствата на „Ислямска държава“. Демонстрантите са подпалили сградата на жандармерията в град Ей. В град Ал-Мазар са подпалени няколко правителствени сгради.
Йорданският крал Абдула II призова населението да се обедини в борбата срещу тероризма, като заяви, че йорданският пилот е загинал „защитавайки своята вяра и родина“.
Гневът на йорданците "ще смаже редиците на престъпната групировка "Ислямска държава" (ИД), заяви в в Аман министърът на информацията и правителствен говорител Мохамед ал Мумани. Според него, отговорът на Йордания на екзекуцията на държания в плен от ИД неин военен пилот "ще бъде като земетресение, силен и решителен."

"Варварството на екстремистите доказва, че те нямат никакво отношение към исляма. На тяхното злодейство йорданският народ ще реагира със солидарност и единство", каза Ал Мумани.

Както съобщи телевизионният канал "Аб Маядин", йорданските ВВС ще отговорят на смъртта на лейтенант Муаз Юйсеф ал Касасби с мощни удари по бази на терористите в Сирия. Рейдовете могат да се очакват още през следващите часове. Не се изключва да последва специална операция за премахване на лидерите на терористите.

Телевизионно обръщение към нацията направи крал Абдула II. Той нарече ИД "страхлива терористична организация" и призова народа към единство. /източници:ТАСС, Voice of America


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg