EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йордан Христосков: Да спре ранното пенсиониране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йордан Христосков: Да спре ранното пенсиониране

mail09:59 | 16.03.2010прегледи 1882 коментарикоментари 0


Промените трябва да са в посока на това трите стълба на пенсионното осигуряване да гарантират минимум 60-70% съотношение между пенсия и доход, получаван преди пенсионирането. Сега публичният стълб гарантира някъде около 45%, но за съжаление и в резултат на икономическата криза, вторият стълб от задължителното пенсионно осигуряване с 5% няма да може да постигне желаните 20%, добавени над тези 45%. Това каза в интервю за агенция Фокус заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Йордан Христосков, който е и бивш управител на Националния осигурителен институт.
„Трябва да мислим за евентуално увеличаване на вноските в универсалните пенсионни фондове за родените след 1959 година. Моето предложение е например, целият размер на личната вноска от 7,1% във фонд „Пенсии” за родените след 1959 година да отива в техните лични сметки”, посочи доц. Христосков.
Друго, което може да се предприеме според него, в посока на усъвършенстване на пенсионния модел по аналогия с осигурителните прагове за работещи по трудови договори може да има и въвеждане на осигурителни прагове и за различните категории самонаети лица. „Освен, че държавните служители и всички други, които работят по служебни правоотношения, сега не плащат лични вноски, също така има и преференции, които сега вече се смекчиха за малкия бизнес и хората, които сами се осигуряват. Тяхната осигурителна база трябва да бъде по-висока и трябва да бъде диференцирана, защото тази категория хора не са еднородни. Тоест един адвокат има много по-високи доходи, а не доход от 420 лв., на който се осигурява. Докато за един дребен занаятчия е възможно и този доход да е висок, особено за хората от провинцията”, обясни доц. Христосков.
По думите му с момента между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедност.
Доц. Христосков обясни, че прагът на бедността е субективна величина, макар че има критерии, по които се определя. По думите му не би следвало най-малката пенсия – социалната пенсия за старост да бъде под линията на бедност, защото това означава официално държавата да произвежда бедност.
Според него трябва да се търсят решения в посока на продължаване на реформата от 2000 година, която по думите му, не е приключила. „Необходимо е едно по-справедливо разпределение на отговорностите по плащането на осигурителните вноски, но не така в средата на годината, а примерно от началото на следващата година, и държавните служители и всички други да започнат да участват равнопоставено в плащането на осигуровки. Да спре политиката на ранно пенсиониране, защото ние непрекъснато произвеждаме млади пенсионери, които продължават да работят и това създава напрежение на пазара на труда”, посочи доц. Христосков.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg