EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йонизираният въздух на Родопите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йонизираният въздух на Родопите

mail10:00 | 12.02.2014прегледи 1021 коментарикоментари 0


Курортът Пампорово, Чепеларе и селата в Смолянска област са пълни с туристи. Условията за ски в Пампорово са отлични, снежната покривка достига 70 см на връх Снежанка, информират от Планинската спасителна служба. Между 3 000 и 5 000 души минават на ден през ски центровете в Пампорово, а хотелите са пълни почти сто процента. През тази зима около 100% е ръстът на туристи от Турция. Увеличението на туристическия поток в курорта през този ски сезон се дължи на ръст и на българските клиенти, отчитат хотелиери. До 9 февруари пристигат повече турски туристи, тъй като в този период е ваканцията в съседната ни държава, а до края на месеца идват и много британски групи, когато е ваканцията в някои западноевропейски страни. Високата заетост на хотелите до 80-90 на сто се очаква до продължи до 4 март.
Въздухът на Родопите и уникалните климатични дадености наистина "продават" региона като туристическа дестинация. Това смятат хотелиери и представители на туристическия бизнес в Смолянско, коментирайки добилата популярност оферта в интернет сайт за продажба на пакетиран въздух от Родопите. В самото начало на създаване на Чепеларе като курорт, въздухът е "продавал" туризма, обяснява Даниела Сивенова, гл. експерт "Туризъм" в Община Чепеларе.
Съвременните хотелиери в Чепеларе търсят научното обяснение на лечебната и възстановителна сила на въздуха в региона, залагайки планове за възстановяване на климатолечението.
Микроклиматът в района на Чепеларе е изключително благоприятен, а наличието на преобладаващо иглолистни дървесни видове, произвеждащи фитонциди или т. нар. антибиотици на бъдещето, имат не само оздравителен характер, но и оказват своеобразно
антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие, допълва Даниела Сивенова.
По думите й Чепеларе възражда идеята отпреди век за развитие на туризъм на базата на климатолечение, използвайки уникалните природни и климатични дадености на региона. Още през 1911 г. в родопския град е открит санаториум за гръдно болни, в който се
възстановявали туберкулозни пациенти. Един век по-късно собственици на почивни бази в района на "Мечи чал" предлагат туристически продукт, насочен към възстановителни терапии,
рехабилитация и високопланинска подготовка на спортисти.
Отрицателната йонизация на въздуха в отделни зони в околностите на Смолян е другото обяснения за виталната атмосфера в тази планина, смятат хотелиери от горното поречие на Арда.
Кристалният въздух е запазена марка на тази планина, а селският туризъм отбелязва апогей, смята кметът на с. Могилица Митко Чочев. По думите му туристи в региона пристигат целогодишно, макар че през зимата ваканционният поток е по-слаб.

Източници:БНР, БТА
 


Тагове: Родопи, въздух
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg