EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йемен пред фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йемен пред фалит

mail15:10 | 30.05.2011прегледи 1049 коментарикоментари 0


Икономиката на Йемен, най-бедната страна на Арабския полуостров, е пред срив след три месеца на демонстрации срещу режима и политическа криза, за която няма надежда да приключи скоро, отбелязват икономистите, цитирани от Франс прес. Протестите в цялата страна парализират икономическата активност, увеличават бюджетния дефицит и възпрепятстват външната помощ, твърдят анализатори.
Последиците са видими с намаляването на доставките на петролни продукти след саботажа през април, извършен от въоръжени хора в южната част на страната срещу петролопровод. Нападението причини, според специалистите, загуби за 300 до 400 милиона долара месечно. При нормални условия Йемен изнася 105 000 барела дневно при производство от 280 000 барела дневно. Състоянието на икономиката на страната никога не е било блестящо, тъй като страната е разтърсвана от бунт на шиитите в северната част, от исканията на сепаратистите в южната и заплахите на Ал Каида в източните райони.
Коли се извиват на опашки пред бензиностанциите, където чакат с часове, за да заредят, а прекъсванията на електрозахранването и на водата стават все по-чести.
Според икономисти бюджетният дефицит вероятно ще достигне тази година 4 до 5,3 милиарда долара спрямо прогнозата за 1,5 милиарда долара. Този дефицит ще достигне безпрецедентно равнище от 1994 година, когато войната между севера и юга, при която частите на северняците на президента Али Абдула Салех разбиха южняците, чиято цел пък бе да възстановят независимата си държава от преди
1990 година. "Сегашната обстановка изостри икономическата криза. На практика тя е предвестие за срив на цялата икономика на страната в близко бъдеще. Много важни икономически сектори са блокирани", коментира местен икономически експерт, цитиран от АФП.
Вълните на протести в цялата страна изтласкаха работната сила от центровете за производство и много компании прекратиха напълно дейността си. Икономическата криза бе една от причините, които накараха йеменци да излязат на улицата. Близо 40 на сто от 23-те милиона жители на страната живеят с по-малко от 2 долара дневно, а една трета страдат от недохранване, според международните икономически организации.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg