EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия:Престъпни групи в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия:Престъпни групи в земеделието

mail17:42 | 18.02.2019прегледи 637 коментарикоментари 0


Престъпните групи в Италия присъстват във веригата на селскостопанските хранителни продукти - от производството до потреблението на дребно - и през 2018 година те са отчели оборот от 24,5 милиарда евро, което е увеличение с 12,4 процента спрямо предходната година. Това се съобщава в годишния доклад, изготвен от синдиката на земеделците Колдирети (Coldiretti), Центъра за наблюдение на престъпността в селскостопанската хранителна индустрия и Института за политически, икономически и социални проучвания (Eurispes), цитиран от Франс прес.

"Един растеж, който изглежда не страда от стагнацията на италианската и международната икономика и е имунизиран срещу напрежението в международната търговия", се посочва в доклада. "Тази престъпна мрежа се интегрира отлично в хранителния сектор - от производството до транспорта, от доставката до продажбата", според доклада.

Примерите са многобройни: от избелената със сода моцарела, минавайки през "освежената" с химически продукти риба до нелегалните кланици без никакъв контрол, меда, смесен с оризов или царевичен сироп и стигайки до хляба, изпечен с токсична дървесина.

"Престъпните сили се разпростират по пътя, който плодовете и зеленчуците, месото и рибата трябва да изминат, за да достигнат до трапезата на италианците, минавайки през някои големи пазари", сочи докладът. "По този начин те унищожават конкуренцията и законния свободен пазар, като задушават честните предприемачи", изтъкват авторите на годишния доклад.

Резултатът? Цени, които понякога може да са тройно по-високи "що се отнася до плодовете и зеленчуците", щети върху имиджа на марката "произведено в Италия", рискове за здравето "с 399 здравни сигнала" през 2018 година. Най-засегнатите продукти са месото, с увеличение на случаите на измами със 101 процента на годишна основа, виното (+75 процента) и консервираните храни (+78 процента).

Престъпните групи са отчели растеж в този сектор въпреки множеството проверки : 54 000 извършени проверки през 2018 година от специализираните държавни служби и 17,6 милиона килограма иззети храни на стойност около 34 милиона евро.

"Земеделието е за Италия това, което е петролът за Саудитска Арабия. Необходима е дълбока реформа, не може да се реагира в зависимост от обстоятелствата", каза при представянето на доклада вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини - лидер на управляващата в коалиция с движение "Пет звезди" партия "Лигата" - една от влиятелните личности в правителството, отбелязва АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg